Överblick: Vårstädning av folkbokföringen och EU stoppar vaccinexport

Regeringen föreslår åtgärder för att förebygga fusk med folkbokföringen. Lättade inreseregler för norrmän och danskar. I dag väntas det lagförslag som ska stoppa EU:s vaccinexport offentliggöras. Läs Altingets nyhetsöverblick. 

Regeringen lämnar under onsdagen en proposition med åtgärder för att förebygga fusk med folkbokföringen. Bland annat föreslår man att skatteverket ska kunna avaktivera samordningsnummer som är äldre än fem år, skriver DN/TT

Totalt finns det över 900 000 samordningsnummer. 695 000 av dessa riskerar avaktiveras om regeringens förslag går igenom, då de vid årsskiftet blir äldre än fem år. 

– Det här är en riktig vårstädning av våra register, och det är för att motverka fusk och fel, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Lättade inreseregler

Under onsdagsmorgonens presskonferens meddelade inrikesminister Mikael Damberg (S) att regeringen kommer att lätta på inresereglerna för danskar och norrmän, rapporterar Sveriges Radio.

Från och med den 31 mars räcker det med ett negativt covid-test för att danskar och norrmän ska kunna besöka sina fritidshus, besöka vänner eller åka på nöjesresa i Sverige.

EU stoppar vaccinexport

Under onsdagen väntas det lagförslag som EU-kommissionen förberett för att stoppa EU:s leveranser av vaccin offentliggöras. Förslaget ska stoppa vaccin som producerats inom unionen att exporteras utanför EU under sex veckors tid, skriver Aftonbladet.

Storbritannien blir den stora förloraren om förslaget skulle införas, men även länder som Kanada och Israel kan komma att påverkas.

 – Jag utesluter ingenting eftersom vi måste se till att européer vaccineras så snabbt som möjligt, sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen nyligen.

I Sverige är man, trots besked om vaccinförseningar, tveksam till ett exportstopp.

– Vi behöver mer av kontakter och dialog, både med företagen som producerar och andra ledare runt om i världen, snarare än att trappa upp en konfrontation som kan leda till något slags handelskrig om vaccin, säger EU-minister Hans Dahlgren (S).

Nio av tio vill vaccinera sig

Bara 6 av 100 personer vill inte vaccinera sig, visar en undersökning som Sveriges Radio/Novus genomfört. 

Men det finns också de som inte har bestämt sig än. 

– Jag törs inte än. Jag vill avvakta och se. På grund av allt man har hört om att det kan finnas biverkningar. Man blir ju så påverkad av media och allting, säger en person som deltagit i undersökningen.

Forrige artikel 100-åringarna blir fler – trots pandemin 100-åringarna blir fler – trots pandemin Næste artikel KU pressar myndighetstoppar om regeringens coronastrategi KU pressar myndighetstoppar om regeringens coronastrategi
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.