Budgettillskott för ingenjörsstudenterna: ”Första gången”

Regeringen och Sverigedemokraterna satsar 100 miljoner kronor på ingenjörsutbildningar nästa år. ”Vi har sett minskade resurser till de här utbildningarna under trettio år och nu är det första gången det revideras upp”, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges ingenjörer.

Blott hälften av studenterna som börjar läsa till ingenjör tar examen, enligt siffror från fackförbundet Sveriges ingenjörer. För att undvika att fler hoppar av skjuter regeringen och Sverigedemokraterna nu till 100 miljoner kronor till ingenjörsutbildningarna nästa år.

– Vi är jätteglada. Sedan tror vi att det skulle behövas ännu mer pengar men det här är ändå ett trendbrott där vi har sett minskade resurser under 30 år. Nu är det första gången det revideras upp, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges ingenjörer, till Altinget. 

Pengarna ska bland annat gå till fler lärarledda undervisningstimmar, rapporterar Sveriges Radio.

– Samhället skriker efter ingenjörer. I dag är det för många studenter som hoppar av och därför gör nu regeringen en riktad satsning på att förbättra kvaliteten  i ingenjörsutbildningarna, säger utbildningsminister Mats Persson (L) till radion.

”Räcker inte för toppklass”

I en rapport från tidigare i år larmar Sveriges ingenjörer om hur minskade resurser till utbildningen kan hota Sveriges ställning som ledande ingenjörsland.

– Vi står inför en dubbel omställning med både digitalisering och klimatomställning och där har ingenjörerna en nyckelroll. Det är ett oerhört sug efter ingenjörer på arbetsmarknaden och det kan vi inte lösa genom att öka antalet utbildningsplatser, för problemet är att de inte kommer igenom, säger Johan Kreicbergs. 

Ökningen i budgeten för nästa år ska motsvara 1,6 procent per helårsstudent inom naturvetenskap och teknik, enligt regeringen. Utbildningsministern kallar det en kraftig satsning, men än så länge är det oklart vad som händer med pengar efter nästa år

Utan mer pengar lever hotet mot Sverige som ett ledande ingenjörsland fortfarande kvar, menar Kreicbergs som vill se ökade medel även kommande år:

– Det kommer behöva växlas upp. Ingenjörsstudenter i Schweiz och Frankrike har nästan dubbelt så mycket lärarledd tid som man har i Sverige. De här medlen kommer inte räcka för att få oss i internationell toppklass, men vi kan inte vara annat än väldigt positiva när en trettioårig trend bryts.

Forrige artikel Peter Kullgren bygger allianser för att ändra EU:s vargpolitik Peter Kullgren bygger allianser för att ändra EU:s vargpolitik Næste artikel Riksdagens flitigaste debattörer – han talar mest av alla Riksdagens flitigaste debattörer – han talar mest av alla
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.