Peter Kullgren bygger allianser för att ändra EU:s vargpolitik

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) samlar stöd bland medlemsländerna i EU för att förändra vargpolitiken. Österrike är först med på tåget, men han räknar med att fler sluter upp. ”Fler och fler medlemsstater har uppenbara problem med vargstammen”, säger Kullgren till Altinget.

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) har krokat arm med Österrikes jordbruksminister Norbert Totschnig för att ändra vargens status i EU:s lagstiftning och i förlängningen få en minskad vargstam i Europa. Kullgren räknar med att få fler jordbruksministrar och regeringar med på tåget.

– Fler och fler medlemsstater har uppenbara problem med vargstammen, säger Kullgren till Altinget.

Den svensk-österrikiska ministeralliansen får sägas ha vind i seglen, även om det sannolikt handlar det om att ha haft god känsla för tajming. Några dagar efter handslaget vid mötet i Alpbach meddelade EU-kommissionens ordförande Urusula von der Leyen att kommissionen inleder en ny fas i arbetet med att ta itu med de problem som vargens återkomst inom unionen har skapat.

– Förekomsten av vargflockar i vissa regioner i EU utgör numera en fara för boskap och potentiellt även för människor, säger kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Jag uppmanar lokala och nationella myndigheter att vid behov vidta åtgärder. Detta kan redan göras med stöd i nuvarande EU-lagstiftning, säger von der Leyen i ett pressmeddelande.

von der Leyen vet själv vad vargens närvaro kan innebära, då hon förra hösten fick ponnyn Dolly dödad i en vargattack.

Superkort EU-deadline

EU-kommissionen uppmanar medlemsländerna, genom lokalsamhällen, forskare och berörda parter, att senast den 22 september lämna in aktuella data om vargstammen och vargstammens effekter. Det här är viktigt, enligt Kullgren.

– Medlemsländerna behöver bli bättre på att ha koll på de vargar vi har. I Sverige har vi princip koll på varje vargs familjeträd. Alla länder kan inte bli lika bra som Sverige, men alla kan göra något för att bli bättre, säger han.

Sverige och Österrike driver tillsammans kravet att vargens strikta skyddsstatus ska utvärderas, med målet att vargen flyttas "från fyran till femman". Det vill säga att vargen flyttas från bilaga fyra till bilaga fem i Art- och habitatdirektivet.

– Grunden är att en art i fyran ses som en väldigt hotad art, men nu har vi haft en bra tillväxt för vargstammen i många år, säger Kullgren.

Det är precis en sådan här utvärdering som EU-kommissionen vill använda medlemsländernas vargdata till, för att vargens skyddsstatus och att ”den rättsliga ramen vid behov kan uppdateras för att ge ytterligare flexibilitet mot bakgrund av artens utveckling”, skriver EU-kommissionen i pressmeddelandet.

Forrige artikel Miljarder till sänkt skatt på bensin och diesel Miljarder till sänkt skatt på bensin och diesel Næste artikel Allmännyttan: Satsning på laddplatser missgynnar hyresrätten  Allmännyttan: Satsning på laddplatser missgynnar hyresrätten 
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.