Miljarder till sänkt skatt på bensin och diesel

Tidöpartierna sänker skatten på bensin och diesel. Enligt regeringens beräkningar kan dieselpriset minska med sex kronor, men energiminister Ebba Busch (KD) ger ingen siffra på hur det påverkar klimatutsläppen. ”Den fullständiga beräkningen har vi inte gjort, det kommer vi återkomma till”, säger hon.

Transportsektorns gröna omställning ska ske genom elektrifiering, inte genom att i ett tufft ekonomiskt läge slå sönder hushållens ekonomi. Det deklarerade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) vid en budgetpressträff tillsammans med Oscar Sjöstedt (SD) på torsdagsförmiddagen.

Därför väljer Tidöpartierna att i budgetpropostionen föreslå en sänkning av skatten på bensin (1,64 per liter) och diesel (43 öre per liter) genom dels skattesänkning, dels genom att pausa indexeringen.

– Regeringens främsta prioritering är att bekämpa inflationen i det här läget. En av de viktigaste åtgärderna är att pressa tillbaka drivmedelspriserna, att fortsätta göra det, säger Ebba Busch.

Lantbruket behåller subvention

Sjöstedt och Busch meddelar även att subventionen för lantbruket på diesel ligger kvar.

– Det är inte något som gemene man går och tänker på så mycket, men som gemene man påverkas av definitivt, säger Sjöstedt.

Genom att stoppa indexeringen på  bensin och disel, att sänka skatten och att sänka reduktionsplikten så använder regeringen alla verktyg den har för att stötta hushållen, enligt Busch.

– Det är fortfarande alldeles för dyrt att vara svensk, falukorven är för dyr, nu serverar vi den skiva för skiva, säger hon.

Totalt innebär skattesänkningarna en kostnad på 6,48 miljarder år 2024.

Inga siffror för klimatpåverkan – eller jo

Total påverkan på priset vid pump, oberoende av andra faktorer som påverkar bensin- och dieselpris, skulle innebära en minskning av bensinpriset med 2,60 kronor per liter och 6 kronor för dieseln.

– Det går inte att redovisa exakt effekt på pump några månader fram. Jag vill understryka det. Det är svårt att säga exakt. Men staten gör allt vi kan för att det kan märkas med flera kronor, säger Ebba Busch.

Däremot kan Sjöstedt och Busch inte redovisa någon beräkning av vilken påverkan skattesänkningarna får på utsläppen av växthusgaser, utan hänvisar till budgetpropositionen.

– Den fullständiga beräkningen har vi inte gjort, det kommer vi återkomma till, säger Busch.

Att det inte skulle finnas någon beräkning på effekterna av skattesänkningarna stämmer inte helt. I promemorian Sänkt skatt på bensin och diesel som klimat- och näringslivsdepartementet skickade ut på remiss på torsdagen finns en beräkning med i konsekvensanalysen. Enligt den kommer skattesänkningen att innebära ökade utsläpp med 350 000 ton koldioxid under år 2024.

Därtill kommer sänkningen av reduktionsplikten att bidra till en ökning av utsläppen med minst 3,9 miljoner ton. Någon beräkning av den pausade indexeringen ingår dock inte i någon av dessa två promemorior

Forrige artikel Så ska utrotningshotade vikingar lockas tillbaka till EU Så ska utrotningshotade vikingar lockas tillbaka till EU Næste artikel Peter Kullgren bygger allianser för att ändra EU:s vargpolitik Peter Kullgren bygger allianser för att ändra EU:s vargpolitik
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.