Ernkrans öppnar för att digitalisera högskoleproven

EFTERFRÅGAN. Digitaliserade högskoleprov borde införas, anser UHR och 21 lärosäten. Nu öppnar Matilda Ernkrans (S) för att det kan bli verklighet.

21 lärosäten efterfrågar pengar till att digitalisera högskoleprovet. Det skulle underlätta kontroll och genomförandet av högskoleprovet. Det slås också fast i en rapport som UHR, Universitets- och högskolerådet, lämnade till utbildningsdepartementet förra året.

Men man har ännu inte gått vidare med förslagen i rapporten. Enligt Ernkrans har en digitalisering inte diskuterats under pandemin. Dock säger hon att det är mer aktuellt än någonsin.

– Däremot så är det ingen snabb lösning på det som vi står inför just nu. Den rapport jag fått är att det kommer ta ganska många år att digitalisera högskoleprovet.

Enligt Folkhälsomyndigheten finns det en risk att vi kan få leva med smittspridning av covid-19 i flera år. Men Ernkrans vill inte kommentera om och när arbetet med att digitalisera högskoleproven kan vara igång.

Läs mer om vad Ernkrans säger om att digitalisera högskoleproven i artikeln på Altinget Utbildning. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel KFO och Idea går samman KFO och Idea går samman Næste artikel Överblick: Stopp för skatteflykt och lärare får sexualundervisning Överblick: Stopp för skatteflykt och lärare får sexualundervisning
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.