Överblick: Stopp för skatteflykt och lärare får sexualundervisning

ÖVERBLICK. Finansministern vill stoppa flykten till skatteparadis. Alla lärare ska lära sig mer om sex och samlevnad. Danmark och Norge bättre för barn än Sverige. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Regeringen vill införa hårdare regler mot avancerad skatteplanering, rapporterar Ekot. Det gäller ett nytt förslag om ett avdragsförbud för vissa ränteutgifter till företag skrivna i skatteparadis.

– EU har ju en svart lista över länder man kan betrakta som skatteparadis. Och nu kommer svenska länder som har transaktioner med de länderna att riskera betala högre skatt, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Ekot.

Det handlar om affärer och transaktioner med företag i länder som Panama, Seychellerna och Trinidad och Tobago.

Sex och samlevnad blir sex och relationer

Alla lärare ska få utbildning i sexualkunskap och samlevnad, enligt ett beslut som regeringen fattar vid förmiddagens sammanträde, rapporterar SvD. Beslutet ska även gälla dem som undervisar på lågstadiet.

– Elevernas utbildning ska inte komma från porren, säger Matilda Ernkrans (S), högskoleminister, till SvD.

Förändringen börjar gälla höstterminen 2021. Samtidigt ska ämnet döpas om till sex och relationer.

Barn i Norge och Danmark har det bättre

Svenska barn mår sämre psykiskt än barn i många andra rika länder. Men svenska barn mår bättre fysiskt än barn i andra länder, enligt en sammanställning från barnrättsorganisationen Unicef, rapporterar Ekot.

Sverige hamnar på 22:a plats, när det gäller psykiskt mående.

– Jag tycker det här är en varningsklocka. Det visar att vi vuxna; regeringen, samhället och föräldrar måste göra mycket mer för att hjälpa våra barn och unga att må så bra som möjligt, säger Pernilla Baralt, generalsekreterare för Unicef Sverige till Ekot.

När det gäller fysiskt mående är Sverige i topp, på femte plats av de 38 länderna. När alla delar i undersökningen slås samman hamnar Sverige på tionde plats av de 38 länderna. Bäst land att växa upp i som barn är, enligt rapporten, Nederländerna, följt av Danmark och Norge. I botten ligger USA, Bulgarien och Chile.

Massprovtagning igång i Umeå

Den största corona-undersökningen av sitt slag i Sverige, som genomförs på Umeå universitet, är igång. Målet är att testa 20 000 studenter och medarbetare och på bara två dagar har man redan lämnat ut nästan 10 000 egenprovtagningskit, rapporterar SVT Västerbotten.

De första egenprovtagningarna gjordes på måndagen, cirka 1 500 stycken, har hunnit testas och av dessa var det inget som visade på smitta.

– När vi testar folk med egentest som har milda symtom, då är det en halv till en procent som är positiva, så hade det varit samma här hade vi haft sju till femton personer på 1 500, så vi ser ju att det är lägre, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten, till SVT Västerbotten.

Forrige artikel Ernkrans öppnar för att digitalisera högskoleproven Ernkrans öppnar för att digitalisera högskoleproven Næste artikel Håkan Juholt blir ambassadör i Sydafrika Håkan Juholt blir ambassadör i Sydafrika
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.