V-toppen som inte räds att gå emot partilinjen

INTERVJU. Kjell Öjeryd (V) styr Sorsele kommun med ett valresultat för Vänsterpartiet på drygt 36 procent. Han menar att en kommunstyrelseordförande i en liten kommun måste vara pragmatisk. Därför vill han till exempel inte förstatliga skolan.

Kjell Öjeryd kom in i politiken genom att han och några andra engagerade medborgare väckte liv i det då insomnade Vänsterpartiet i Sorsele. Han han varit med på hela den lokala resan för partiet sedan början av 00-talet. I valet 2018 fick partiet 36,5 procent av rösterna, V:s starkaste kommunresultat.

– Vi har ökat hela tiden från något mandat till 8 mandat av 21. Så vi har ju ganska bra stöd, säger Kjell Öjeryd, till Altinget.

Bakgrunden till succén tror han inte ligger i att väljarna vill ha just Vänsterpartiet.

– I en liten kommun där i stort sett alla känner alla tror jag att det är mycket person man röstar på. Man röstar inte fullt ut på själva partiet.

Läs hela artikeln på Altinget Rikspolitik. Där berättar Öjeryd om utmaningarna för en liten kommun och varför han i vissa frågor går emot partilinjen.

Forrige artikel Fransk ex-president död i corona Fransk ex-president död i corona Næste artikel Överblick: Ny pandemilag i mars och SD svänger om Nato Överblick: Ny pandemilag i mars och SD svänger om Nato
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.