Överblick: Ny pandemilag i mars och SD svänger om Nato

ÖVERBLICK. Regeringen vill kunna få makt att reglera öppettider och antal besökare i butiker och kollektivtrafik. Sverigedemokraterna öppnar för svenskt Natomedlemskap. Kritik mot trygghetsberedningen. Läs Altingets överblick.

Regeringen vill införa en tillfällig pandemilag rapporterar bland andra TT/Omni.

– Så som ordningslagen är skriven så uppstår orättvisor. Kulturen och idrotten får leva med betydligt hårdare regler än exempelvis kollektivtrafik och köpcentrum. Vi har under hösten arbetat med att göra de här regleringarna mer träffsäkra, men det finns saker vi inte kommer runt, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

Tanken är att den nya lagen ska göra det möjligt för regeringen att begränsa trängsel på allmänna platser. Till exempel i köpcentrum och kollektivtrafik. Lagen ska också innehålla en möjlighet till nedstängning, men det ska då gå via riksdagen.

Lagen beräknas börja gälla den 15 mars.

SD svänger om Nato

Sverigedemokraterna svänger i synen på ett svenskt Natomedlemskap, skriver Svenska dagbladet.

Det rör sig dock inte om en total omsvängning. SD är fortsatt emot ett medlemskap men är numera för en möjlighet att gå med i Nato.

– Från vår sida strävar vi efter ett försvarsförbund med Finland som vi redan har ett operativt samarbete med. På den finska sidan finns det ett uttalande om rätten att söka medlemskap i Nato. Då tycker vi att vi ska harmonisera oss med Finland i den här frågan, säger Roger Richtoff (SD), försvarspolitisk talesperson till SvD.

Det är första gången som en riksdagsmajoritet förespråkar en så kallad Nato-option. Men regeringspartierna är inte förespråkare av det.

– Regeringen tänker inte införa någon förändring i form av en så kallad Natooption. Sverige och Finland är två militärt alliansfria länder som samarbetar utifrån den positionen, sa försvarsminister Peter Hultqvist (S) i en riksdagsdebatt tidigare i år.

Beredningskritik

Trygghetsberedningen, som består av ledamöter från samtliga riksdagspartier får nu kritik från flera av ledamöterna, rapporterar Ekot.

– Efter åtta månader är det uppenbart att den här beredningen inte kommer komma överens, säger Linda Westerlund Snecker (V).

– Det här är ett meningslöst projekt, säger Adam Marttinen (SD).

Justitieminister Morgan Johansson (S) är förvånad över den uppkomna situationen.

– Lite förvånad är jag nog. Jag vet att det från början har funnits ett starkt önskemål att vilja in i de här processerna, att kunna påverka tidigt.

Forrige artikel V-toppen som inte räds att gå emot partilinjen V-toppen som inte räds att gå emot partilinjen Næste artikel Skolverkets gd om resultaten och bristen på mattelärare Skolverkets gd om resultaten och bristen på mattelärare
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.