Lotta Säfström har hastigt gått bort – ”ledare inom svenskt civilsamhälle”

Lotta Säfström, direktor och vd för Göteborgs stadsmission sedan 2010, har hastigt avlidit. ”En alldeles för tidig bortgång för en enastående kvinna som gjort djupa avtryck”, skriver Karin Timm Östlund, kommunikationschef för Sveriges stadsmissioner i ett sms till Altinget.

Så sent som för en vecka sedan skrev Lotta Säfström på DN debatt om situationen för de mest utsatta. Under gårdagen kom det ett kort meddelande på Göteborgs stadsmissions webb. Det inleds med orden: 

”Vi har idag nåtts av det tragiska beskedet att vår direktor och VD Lotta Säfström hastigt gått bort den 24 oktober.

Det är en stor och oväntad förlust som påverkar oss i Göteborgs Stadsmission, både som organisation och som kollegor. Våra tankar går till Lottas närstående och alla dem som hon berört i sitt uppdrag och som person.”

Hon blev 61 år.

Många uppdrag

Lotta Säfström var tidigare chef för Stora Sköndal i Stockholm. Hon var under fem år styrelseordförande för Famna och ledamot under ytterligare några år. Hon kom från Genevad i södra Halland.

I samband med att hon blev utsedd till Arbetsgivaralliansens ledarstipendiat 2015, beskrevs hon som ”en av de ledande personerna inom det svenska civilsamhället”. 

– Jag är glad och stolt. Inte bara över stipendiet utan även över att få vara ledare inom civilsamhället, sade hon. 

Lyssnartips

I podden ”Spännande möten” berättar hon om sin bakgrund och sin syn på idéburen välfärd. 

Lotta Säfströms kollegor avslutar sitt webbinlägg med orden:

”Vi minns Lotta som en driven, entusiasmerande och kompetent person och kommer fortsätta arbeta med det uppdrag som var så viktigt för henne – arbetet för ett mänskligare samhälle.”

Forrige artikel Partiledarna möts i första debatten sedan maktskiftet Partiledarna möts i första debatten sedan maktskiftet Næste artikel Överblick: Hårda tongångar i partiledardebatten och ex-ministrar vill lösa ut fallskärm Överblick: Hårda tongångar i partiledardebatten och ex-ministrar vill lösa ut fallskärm
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.