Överblick: Hårda tongångar i partiledardebatten och ex-ministrar vill lösa ut fallskärm

Just nu pågår den första partiledardebatten efter regeringsskiftet. I Sollefteå kan BB återöppnas om det tilltänkta styret får stöd. Alla ex-ministrar har ansökt om miljonfallskärm.

Just nu pågår mandatperiodens första partiledardebatt i riksdagen. Den nya statsministern Ulf Kristersson (M) inledde. Du kan följa debatten på Altinget.

SVT liverapporterar också från debatten.

– Den regering som jag nu leder vill vända utvecklingen. Lösa problem och göra oss tryggare och säkrare. Vi ska slå vakt om statens kärnuppgifter men också samla och ena – inte splittra och dela, säger Kristersson.

Samtidigt går flera av oppositionspartierna hårt åt den nya regeringen.

– Det sägs ibland att du blir vad du äter. Om det stämmer bör mina forna allianskolleger se över sin diet. De senaste veckorna har de tuggat i sig Sverigedemokraternas politik på område efter område, tugga för tugga, säger Annie Lööf (C).

– Hans (Kristerssons reds.anm.) regeringsförklaring och det avtal som ligger till grund för regeringsbildningen är ett dråpslag mot Sverige, säger Märta Stenevi (MP).

Ex-ministrar vill ha pengar

Alla ministrar i den nyligen avgångna regeringen, inklusive de ministrar som återvänt till riksdagen, har ansökt om ersättning från statsrådsarvodesnämnden, skriver Expressen.

– Det är vanligare att före detta ministrar söker ersättning än att de avstår, säger Björn Länsisyrjä, sekreterare i nämnden till tidningen.

För vissa ex-ministrar kan det bli aktuellt att få sammanlagt 1 740 000 kronor.

{{toplink}}

BB kan återöppnas

När BB i Sollefteå stängdes för snart fem år sedan bidrog det till protester som även fick nationell genomslagskraft. Men nu kan BB vara på väg att öppnas igen, skriver DN.

I Region Västernorrland har Sjukvårdspartiet, KD och SD förhandlat fram ett program för att kunna styra regionen. I det ingår ett återöppnande av BB. Men den nya konstellationen har inte majoritet i regionen så det krävs att andra partier är med på tåget.

– Vi uppfattar att vi har ett bra stöd för vårt program i fullmäktige, men det kommer alltid att finnas detaljer där vi inte är helt överens, säger Robert Thunfors, Sjukvårdspartiet, till tidningen.

Forrige artikel Lotta Säfström har hastigt gått bort – ”ledare inom svenskt civilsamhälle” Lotta Säfström har hastigt gått bort – ”ledare inom svenskt civilsamhälle” Næste artikel Kinnunen (SD):  Jag ansvarar för partiets klimatpolitik Kinnunen (SD): Jag ansvarar för partiets klimatpolitik
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.