Kinnunen (SD): Jag ansvarar för partiets klimatpolitik

Den omstridda SD-ledamoten Elsa Widdings roll kommer sannolikt att bli en kommunikationsfråga för partiet, enligt klimatpolitiska talespersonen Martin Kinnunen. Han vill ha fokus på att sjösätta en ny klimatpolitik. ”Inte att diskutera om vi ska kalla det allvarligt läge, kris eller utmaning.”

SD:s nya riksdagsledamot Elsa Widding väckte stor uppmärksamhet efter kontroversiella uttalanden om klimatfrågan i riksdagen. Bland annat vill hon inte kalla klimatförändringarna för en kris. Är det Widding säger i linje med Sverigedemokraternas klimatpolitik? 

– Vi har inte gjort någon sådan beredning av hennes anförande. Ledamöterna deltog i en allmän debatt, där de höll sina första anföranden. Det är inget som vi har berett eller tittat på så. Det var ett personligt anförande, men i sak var det inte några förslag som gick emot vår politik, säger Martin Kinnunen till Altinget och fortsätter:

– Mest var det en debatt kring känslor, man var oense kring känslorna inför klimatfrågan. Det handlade om epitet, hur man ska beskriva problemet, är det en kris eller är det inte en kris? Det var inte en särskilt spännande debatt ur ett politiskt perspektiv.

Inte förvånad över reaktionerna

Martin Kinnunen säger att det inte är en fråga för forskningen att avgöra om klimatförändringarna ska kallas för en kris eller ej och att det inte heller finns något politiskt beslut i Sverige om hur klimatfrågan ska beskrivas.

Blev du förvånad över de starka reaktionerna efter Elsa Widdings uttalanden?

– Nej. Klimatet är en smal åsiktskorridor. Det är lite som migrationsdebatten var förr, där man blev kallad för rasist eller högerextremist om man var i ytterkanten. Här blir man kallad klimatförnekare istället, säger Kinnunen och lägger till:

– Det är lätt att få hela miljövänstern på sig, man behöver bara vifta med rätt skynke, då rusar de.

Enligt SD:s klimatmotion är effekterna av klimatutsläppen en allvarlig fråga. Varför har partiet då en företrädare som Elsa Widding som helt tar bort fokus från det?

– Jag har inte för avsikt att recensera hennes anförande. Det får bli en kommunikationsfråga, säger Kinnunen och fortsätter:

– Det är mycket mer spännande att diskutera hur vi får till stånd minskade utsläpp och ett ökat välstånd? Hur går vi bort från den tidigare destruktiva klimatpolitiken och sjösätter en ny, effektivare politik? Inte att diskutera om vi ska kalla det allvarligt läge, kris eller utmaning.

SD har aktivt rekryterat Elsa Widding och hennes hållning i klimatfrågan är väl känd. Hur går det ihop med att vilja ha fokus på effektiv klimatpolitik och klimatåtgärder?

– Det är en kommunikationsaspekt som vi säkert kommer att diskutera inom partiet. Man vill bryta igenom informationsflödet. Men man vill också ha fokus på politik. Det är ju ett givande och tagande. Det gäller att göra sig synlig i en valrörelse, men nu är vi i ett annat läge.

Elsa Widding är ledamot i miljö- och jordbruksutskottet, då förväntar man sig att hon också företräder partiets klimat- och miljöpolitik. Vem i partiet ansvarar för klimatpolitiken?

– Jag ansvarar för partiets klimatpolitik i utskottet. Det finns inga idéer om att ändra det i närtid.

Kinnunen: Klimatmålen är regeringens ansvar

Apropå minskade utsläpp, så vill regeringen – med stöd av SD – sänka reduktionsplikten och dra tillbaka reformen av reseavdraget. Hur ska klimatmålet för transporterna kunna nås?

– Det är upp till regeringen att svara på. Det blir intressant att se.

– Från Sverigedemokraternas sida så tycker vi att den faktiska politiken är viktigare än målen. Vi skulle inte ha några problem att sitta i en regering som har klimatmål, allt handlar om hur religiös man är i förhållande till målen. Sen vill vi såklart gärna att man ser över målen. Men allra viktigast är vilken politik man lägger fram. Men hur regeringen ska uppnå klimatmålen, det får de partierna svara på.

Klimat och energi är en av punkterna i Tidöavtalet mellan M, KD, L och SD. Har Sverigedemokraterna inget ansvar för klimatmålen?

– Absolut inte. Det är ett eget projekt som de partierna har. Vi har inte förhandlat om att vi ska nå klimatmålen tillsammans.

Altinget har sökt Elsa Widding via partiets pressavdelning.

Forrige artikel Överblick: Hårda tongångar i partiledardebatten och ex-ministrar vill lösa ut fallskärm Överblick: Hårda tongångar i partiledardebatten och ex-ministrar vill lösa ut fallskärm Næste artikel Försämrade resultat i matematik: ”Inte gått att förebygga” Försämrade resultat i matematik: ”Inte gått att förebygga”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.