44 lärarutbildningar har brister – vissa mer än andra

LÄRARUTBILDNING. 44 av 103 ämneslärarutbildningar som UKÄ har granskat håller ifrågasatt kvalitet. Och det är två typer av ämnesutbildningar som sticker ut.

Universitetskanslersämbetet (UKÄ) har utvärderat ämneslärarutbildningar vid 27 svenska lärosäten. Utvärderingen omfattar bild, dans, idrott och hälsa, matematik, musik, samhällskunskap och svenska. 

De granskade lärarutbildningar är både mot grundskolans årskurs 7–9 och gymnasieskolan. Resultatet är att 44 av 103 granskade utbildningar har ifrågasatt kvalitet. Resterande håller hög kvalitet. 

Läs om vilka ämnesutbildningar som har fått kritik samt orsakerna till bristerna på Altinget utbildning. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Utsatta barn omhändertas utan vetenskapliga metoder Utsatta barn omhändertas utan vetenskapliga metoder Næste artikel Överblick: M, KD och V pressar regeringen och allvarlig risk för terror Överblick: M, KD och V pressar regeringen och allvarlig risk för terror
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.