Norsk minister köpte Filippa K-stövlar för skattepengar

Som kommunstyrelsens ordförande i Stavanger fick Kari Nessa Nordtun, i dag Norges utbildningsminister, tillbaka 18 000 norska kronor från kommunen för ”representationskläder”, trots att det inte är i linje med regelverket.

Stövlar från Filippa K för 5 200 norska kronor och en kappa för 2 925 kronor. Totalt bad Norges utbildningsminister Kari Nessa Nordtun kommunen att ersätta henne för klädköp på 18 464 norska kronor under hennes första år som kommunstyrelsens ordförande i Stavanger, avslöjar Altinget Norge.

Hon kallar det ”kläder för representation”, men enligt regelverket för folkvalda i Stavanger är det inte möjligt att få ersättning för klädköp.

– Reglerna reglerar inte utlägg för representationskläder. I efterhand ser vi att återbetalningarna borde ha hanterats på ett annat sätt, säger Hanne N. Vatnaland, avdelningschef för det politiska sekretariatet i Stavanger, till Altinget. 

Betalar tillbaka

Kari Nessa Nordtun företräder statsminister Jonas Gahr Støres parti Arbeiderpartiet. Hon har varit Norges utbildningsminister sedan 2023.

Eftersom köpen gjordes för mer än tre år sedan kommer kommunen inte kräva pengarna tillbaka. Utbildningsministern säger dock till Altinget hon på eget initiativ har betalat tillbaka pengarna.

– Kommunen har nu sagt att de borde ha hanterat det annorlunda. Även om de säger att de inte kommer att kräva en återbetalning på grund av den tid som har gått så vill jag att det här ska bli riktigt. Om jag har fått något som jag inte skulle ha fått, betalar jag tillbaka. Därför har jag betalat tillbaka det ursprungliga beloppet i sin helhet, säger Kari Nessa Nordtun.

Enligt ministern har kommunen sagt att det inte stått något i regelverket om representationskläder.

– Jag rådgjorde med flera av mina politiska medarbetare och fick veta att tidigare borgmästare hade fått stöd för sådana inköp under sin tid. Jag valde därför att ansöka om återbetalning. Kommunen betalade för utläggen, säger hon.

Kari Nessa Nordtun säger till Altinget Norge att hon hade många representationsuppdrag under tiden som kommunstyrelsens ordförande.

Efter att Altinget sökt Nessa Nordtun om utläggen har hon gått igenom de förmåner hon fått på sitt förra uppdrag, för att säkerställa att de rapporterats korrekt till den norska skattemyndigheten. Det visar sig att varken återbetalningen för kläderna eller utlägg för kemtvätt på 10 300 norska kronor har rapporterats på rätt sätt.

– Stavangers kommun har på min begäran bekräftat att de inte redovisat kostnaderna till skattemyndigheten som man borde ha gjort, säger ministern till Altinget.

Nessa Nordtun ska nu ha skickat in uppgifterna till skattemyndigheten och Stavangers kommun ska se över sina rutiner.

Forrige artikel Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.