Statskontoret om Gymnasieutredningen: Gör om

REMISSVAR. De nästan 100 förslag som läggs fram i Gymnasieutredningen riskerar att spä på detaljregleringen ytterligare och motverka syftet med förslagen, varnar Statskontoret. 

I höstas presenterade Helen Ängmo, generaldirektör på Skolinspektionen, Gymnasieutredningen. Nu har berörda organisationer lämnat remissvaren och överlag är det ett positivt gensvar. Men Statskontoret sticker ut.

Myndigheten anser att förslagen i Gymnasieutredningen, bland andra en övergång till ämnesbetyg och högskolebehörighet som grund, bygger i alltför stor utsträckning på reglering som styrmedel och "saknar en analys av hur den detaljerade reglering som föreslås kan förväntas påverka de problem som utredningen har identifierat". Det finns enligt Statskontoret en risk att "utredningens förslag snarare förstärker de problem som vi tidigare har konstaterat."

Detaljerad reglering

Statskontoret hänvisar i sitt remissvar till tidigare studier som myndigheten har gjort och där man konstaterar att styrningen "av skolväsendet är mycket omfattande jämfört med andra liknande politikområden och regleringen har blivit alltmer detaljerad."

Statskontoret menar att det har lett till målkonflikter och höga krav på dokumentation för lärare och rektorer. 

Statskontoret vill därför att regeringen ska överväga om utredningens olika förslag till reglering är nödvändiga, eller om regeringen kan få bättre genomslag för sin politik på annat sätt.

http://www.altinget.se/utbildning/artikel/forslaget-infor-amnesbetyg-i-gymnasiet 

Skoverket mer positivt

Skolverket anser att förslagen överlag är bra men att några av åtgärderna behöver utredas mer.

Läs hela artikeln på Altinget Utbildning (abonnemang krävs, pröva, ej bindande abonnemang, här)

 

Forrige artikel Myndighet ger 50 miljoner till högriskprojekt Myndighet ger 50 miljoner till högriskprojekt Næste artikel Hon ska effektivisera vården Hon ska effektivisera vården
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.