Andrén vill hålla i trådarna för elektrifieringen: Behövs inte fler samordnare

Energimyndighetens generaldirektör ser ett behov av att kunna kalla andra myndigheter och hålla ihop arbetet med att genomföra elektrifieringsstrategin. Men han vill inte se att regeringen tillsätter ytterligare samordnare, utan anser att egna myndigheten kan hålla i trådarna.

För att få till krafttag inom olika sakfrågor har regeringen ett antal olika verktyg att ta till. Ett av dem är att tillsätta en samordnare, med uppdrag att försöka skapa ett samlat grepp i en politiskt känslig fråga.

Så sent som i förra veckan kungjorde näringsministern att en samordnare ska tillsättas för att hålla i trådarna när fordonsindustrin satsar på mer bilbatteritillverkning. Vem som ska sitta på stolen är ännu inte klart.

Men när det kommer till det mer övergripande elektrifieringsarbetet, så behövs det inte en sådan. I alla fall om Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén får bestämma. För att hålla i trådarna när de olika elektrifieringsuppdragen från regeringens elektrifieringsstrategi genomförs behövs det istället en myndighet som har det samordnande uppdraget. Och det bör helst vara Energimyndigheten, enligt Andrén.

– Vi ser att elektrifieringsstrategin har 67 olika åtgärder. Blir det alltför många aktörer så kommer helheten att tappas bort. Se exempelvis det havsbaserade uppdragen. Där har vi tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten och Svenska Kraftnät ett stort uppdrag, sedan finns det ett om exklusiviteten, och sedan ett om fiskenäringen. Det splittras lätt upp, och så går varje uppdrag in och redovisas i sitt stuprör. Och på Regeringskansliet tas det ibland emot i olika departement, säger Andrén till Altinget och fortsätter:

– Vad jag vill är att någon borde ha ett ansvar att hela tiden kunna följa helheten av elektrifieringsstrategins framväxt.

Flera roller tilldelade redan

Energiministern har förvisso tillsatt ett elektrifieringsråd med uppdraget att vara ”rådgivande till regeringen och ska stödja genomförandet av regeringens elektrifieringsstrategi”. 

Samtidigt har Energimyndigheten, Energimarknadsinspektionen, Svenska kraftnät och Trafikverket också fått uppdraget att ha en myndighetsgemensam uppföljning av elektrifieringsinsatsen.

Men det behövs alltså fler roller, anser Andrén. Vid intervjutillfället under Almedalsveckan, där Andrén lyfte frågan i ett panelsamtal med bland andra energiministern, hade generaldirektörens begäran ännu inte satts på pränt. Och inte heller i mitten av augusti har det skickats någon hemställan till arbetsgivaren. Myndighetens pressansvariga hänvisar till att de har ”framfört önskemålen i dialog” med departementet.

– Jag tror att man ska använda sin befintliga struktur och de myndigheter som finns i dag, och inte tillsätta någon specifik samordnare. För sätter du till en person och säger ”du blir samordnare för elektrifieringen” så ska den samla ihop och sedan också gå ner till oss som myndigheter. Men vi som myndigheter har redan ett förordningsstyrt ansvar att samverka, säger Andrén och tillägger:

– Men sedan kan vi ju inte styra varandra.

Så finns det några ömma tår här?

– Jag är inte rädd för det. För jag upplever att de flesta av mina kollegor faktiskt inte har så ömma tår. Men däremot, är det så att det inte finns någon som driver på, så prioriterar man kanske ner det uppdraget, för att sedan få ett annat uppdrag, någon annanstans. Det handlar om resurshantering.

Vill du ha ett mandat att kunna piska andra myndigheter?

– Nej. Vi vill få ett mandat att kalla andra myndigheter, och hålla ihop det, säger Andrén till Altinget och fortsätter:

– Jag skulle vilja att man formulerar det på ett sådant sätt att andra myndigheter vet att vi har det här samordningsansvaret, och att de också kan ställa krav på att vi behöver ta tag i olika relaterade frågor i olika sammanhang.

{{toplink}}

Forrige artikel Arena Idé: En ny regering måste lita på parterna Arena Idé: En ny regering måste lita på parterna Næste artikel Regionpolitiker sågar KD:s förlossningsförslag: ”Bara retorik” Regionpolitiker sågar KD:s förlossningsförslag: ”Bara retorik”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.