Regionpolitiker sågar KD:s förlossningsförslag: ”Bara retorik”

”Grattis, med vår politik kommer förlossningsvården tillbaka till er” sade Ebba Busch (KD) i sitt sommartal. Men nu kritiserar ledande regionpolitiker KD:s förlossningsförslag.

Förra helgen presenterade Ebba Busch (KD) ett förslag om en nationell plan för förlossningsvården i Sverige. Hon pekade då ut flera orter vars förlossningskliniker enligt partiet skulle kunna återöppnas eller stärkas genom förslaget.

Regionpolitiker, även från det egna partiet, kom efteråt att reagera på att partiledaren beskrev förlossningsklinikerna i Lycksele och Skellefteå som nedläggningshotade. ”Helt fel” sade partiets gruppledare i Region Västerbotten, Hans-Inge Smetana, till Västerbottens-Kuriren.

Nu kritiseras Kristdemokraternas förslag i de andra regionerna som omnämns.

Regionpolitiker kritiserar förslaget

Utöver att stärka förlossningarna i Lycksele och Skellefteå nämns även Karlskoga, Kiruna, Mora och Sollefteå som exempel på orter vars förlossningskliniker åter ska kunna öppnas med Kristdemokraternas förslag.

Men den uppfattningen delas inte av alla. Altinget har varit i kontakt med hälso- och sjukvårdsnämndens ordföranden i de fyra regionerna. De pekar på hur flera aspekter spelar in för att förlossningsklinikerna åter ska kunna öppnas.

Gör förslaget det möjligt att öppna förlossningen igen? 

– Kristdemokraternas förslag är bara retorik, utan några svar på de problem som är orsaken till att förlossningen i Karlskoga stängdes, säger Karin Sundin (S), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor, i Region Örebro län.

Inte heller Elina Backlund Arab (S), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Västernorrland, ser att Kristdemokraternas förslag kan innebära att förlossningskliniken i Sollefteå öppnas igen.

– Nej, Kristdemokraternas förslag kommer inte leda till att Västernorrland kan öppna fler förlossningsavdelningar, säger Elina Backlund Arab (S) i en kommentar till Altinget.

Hon anser att förslaget missar det som är viktigast för att kunna bedriva en patientsäker vård: kunnig och utbildad personal samt ett tillräckligt högt antal födslar för att upprätthålla kompetensen.

– Tillgången till framförallt sjuksköterske- och barnmorskeutbildning är ojämlik över landet och det är svårt nog att upprätthålla kompetens på de förlossningar vi har i regionen. Det är inte rimligt att då starta ytterligare en förlossningsavdelning, säger Elina Backlund Arab (S).

För få förlossningar

Linda Frohm (M) är regionråd i Region Norrbotten och säger till Altinget att ett eventuellt återöppnande av förlossningen i Kiruna, som varit stängd i över 20 år, skulle behöva utredas ordentligt.

I dag är förlossningsverksamhet förlagd till Gällivare, 12 mil från sjukhuset i Kiruna. 

– Totalt har vi cirka 500 förlossningar per år i hela Malmfältet. Det är för få för att ha två förlossningsavdelningar, säger hon och beskriver att regiondirektören fått i uppdrag att göra en översyn av förlossningsvården i länet. 

Det föds i snitt 1,5 barn per dygn i Kiruna, Pajala, Gällivare och Jokkmokks kommuner, enligt Anna Pohjanen, divisionschef i Region Norrbotten. Hon ser flera utmaningar som skulle behöva hanteras för att öppna förlossningen i Kiruna, bland annat kring bemanning och att de anställda behöver få träna på att hantera svåra situationer regelbundet.

– Den delen skulle till exempel kunna lösas med återkommande praktiska övningar och rotationstjänstgöring vid större enheter, säger Anna Pohjanen som tror att den lättaste biten skulle vara att ordna utrustning, men även det kräver ”en ordentlig investering i lokaler, inventarier och medicinsk teknik”.

”Svulstiga vallöften”

I Region Dalarna är Sofia Jarl (C) ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Jag är väldigt positiv till att öppna förlossningen i Mora igen. Men det kommer inte att göras på grund av ett förstatligande av förlossningsvården eller svulstiga vallöften om mer statliga bidrag, säger hon till Altinget.

Sofia Jarl, som fram till i våras var ordförande för Centerkvinnorna, menar att det mer handlar om att få en majoritet i regionfullmäktige för ett återöppnande. Det sittande styret har varit splittrat i frågan.

Även Kristdemokraternas regionråd Birgitta Sacrédeus beskriver oenigheten som ett hinder. Hon vill också att kliniken ska öppnas igen och tror att det är möjligt. Mora BB stängde sommaren 2009 för att patientsäkerheten inte kunde garanteras, men Sacrédeus ser att andra förlossningskliniker i regionen har lagts ned av ekonomiska skäl.

– Pengar är alltid ett smörjmedel, säger hon i en kommentar till Altinget.

Han stöttar förslaget

Förlossningen i Karlskoga stängdes tidig sommar för tre år sedan då patientsäkerheten för akut sjuka nyfödda barn inte kunde garanteras.

Regionråd Karin Sundin (S) menar att de brister som låg till grund för stängningen måste åtgärdas innan förlossningen kan öppnas igen.

– De bristerna låter sig inte lösas snabbt och enkelt genom nationella planer eller pengar.

Kristdemokraternas regionråd Behcet Barsom ser inte den konflikt som hans regionrådskollega menar finns mellan partiets förslag och vad som behöver göras i regionen.

– Även om vi i Örebro län redan avsatt resurser för att fortbilda neonatalläkare som är en orsak till att vi inte kunde ha verksamheten igång i Karlskoga så skulle, om förslaget från Kristdemokraterna får gehör, även vi kunna ta del av de statliga resurserna för våra intentioner, säger han i en kommentar till Altinget.

Behcet Barsom anser att förslaget särskilt är bra då regionen kan få statlig medfinansiering vilket skulle frigöra resurser till annat.

Samtidigt håller han med Karin Sundin (S) om att vägen till ett öppnande tar tid.

Regionen har en plan för hur förlossningen i Karlskoga ska kunna komma igång igen. Det handlar om åtgärder kring bemanning och satsningar på rekrytering och utbildning, beskriver Karin Sundin.

– Bland annat för att bemanna ett team för omedelbart omhändertagande på Karlskoga lasarett och en beredskap för transporter av de svårast akut sjuka nyfödda barnen. 

Forrige artikel Andrén vill hålla i trådarna för elektrifieringen: Behövs inte fler samordnare Andrén vill hålla i trådarna för elektrifieringen: Behövs inte fler samordnare Næste artikel Enkät: Så vill högerpartierna reformera arbetsmarknaden Enkät: Så vill högerpartierna reformera arbetsmarknaden
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.