Mer än var fjärde sverigedemokrat invald i ”fel” valkrets

SD:s beslut att ha en gemensam rikslista och toppa valsedlarna med partiledaren Jimmie Åkesson fick effekten att mer än var fjärde av partiets riksdagsledamöter nu representerar valkretsar de inte bor i.

Sverigedemokraterna gick framåt i valet och har 73 ledamöter i den nya riksdagen. Men ett stort antal (20 stycken) av dessa har valts in i ”fel” valkrets och ska nu representera delar av landet som de har svaga eller inga kopplingar till. 

– Jag har vänner och bekanta och har varit där men jag har ingen koppling till Örebro län mer än så, säger Michael Rubbestad (SD) som bor i Uppsala län men som nu sitter på Örebrobänken, till Altinget.

Många exempel

I flera lokalmedier runt om i landet har det uppmärksammats att länets nya SD-ledamöter saknar koppling till den valkrets de ska representera. Pontus Andersson är skåning men ska representera Västerbotten.

– När jag åker dit i höst blir det första gången. Så det ska bli spännande, säger han till SVT Västerbotten.

Och det finns gott om liknande exempel. Thomas Morell är västgöte men har valts in i Skåne, medan skåningen Jörgen Grubb har valts in i Västergötland.

Kompetens

Anledningen till att partiet har valt att köra på en rikslista berättar Rubbestad har att göra med att de vill få in rätt kompetens.

– Vi har en gemensam valsedel för att säkerställa att vi har rätt kompetens i alla utskott. Sätter du en lista med 60 namn då har vi vissa som är duktiga på försvar, vissa som kan sjukvård, vissa som kan familjepolitik och så vidare. Om varje län helt och hållet sätter sina listor så skulle du i teorin kunna få in 60 personer som är proffs på försvar men ingen kan något om sjukvård, säger han.

I vissa valkretsar har lokala namn på rikslistan flyttats upp till andra plats på valsedeln. Det gör att tre fjärdedelar av riksdagsledamöterna ändå har kommit in i ”rätt” valkrets. 

Partiledaren

Men det är inte bara rikslistan som stökar till det. Valet att toppa alla listor med partiledaren Jimmie Åkesson har också betydelse. Åkesson valdes in i 28 av landets valkretsar. Han kommer att representera Jönköping eftersom det var där han fick högst andel personkryss. De övriga 27 mandaten går då till andra kandidater.

Utdelningen av dessa har blivit en enda geografisk röra. Förutom de redan nämnda mandaten går till exempel ett av Värmlandsmandaten till Charlotte Quensel som bor i Skåne, ett Norrbottenmandat till smålänningen Johnny Svedin och ett östgötamandat till Sven-Olof Sällström som bor i Västernorrland.

Dubbelarbete

Michael Rubbestad tycker ändå att fördelarna med partiets listupplägg överväger nackdelarna.

– Det lokala perspektivet måste alltid finnas med och det kommer det alltid att göra för vi har ledamöter som är invalda från alla delar. Som riksdagsledamot förväntas jag ändå driva politiska förslag och politik som är bra för hela vårt land oavsett var jag bor. Om Skåne län vill ha hjälp med frågor som är viktiga för dem men som behöver tas på nationell nivå så kan jag vara behjälplig med det oavsett om jag bor i Norrbotten, Skåne eller Uppsala.

För hans del innebär det dock att det blir en del dubbelarbete framöver.

– Jag är invald på Örebrobänken då förväntar jag av mig själv att jag kommer att vara behjälplig och driva Örebros frågor. Men jag kommer också att driva Uppsala läns frågor i och med att jag bor där. Det blir lite dubbelt för mig helt enkelt.

Forrige artikel Mandatet som bytte block: ”Brutalt sätt att inte bli riksdagsledamot” Mandatet som bytte block: ”Brutalt sätt att inte bli riksdagsledamot” Næste artikel Riksrevisionens fräna kritik mot statens stöd till studieförbunden – ”brister i alla led” Riksrevisionens fräna kritik mot statens stöd till studieförbunden – ”brister i alla led”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.