Ekström utan riksdagsplats: ”Vill fortsätta göra nytta”

Utbildningsminister Anna Ekström kandiderade inte till riksdagen. När den nya regeringen nu tar plats får hon därför se sig om efter annat jobb. Altinget har intervjuat henne om tiden som minister och framtidsplanerna.

Flera S-ministrar går till riksdagen när den nya regeringen intar Rosenbad. Men bara hälften av ministrarna kandiderade i valet. Utbildningsminister Anna Ekström och skolminister Lina Axelsson Kihlblom tillhör dem som får se sig om efter nya jobb.

– Det är klart att jag hade varit gladare om Magdalena Andersson fortsatt som statsminister, men det är också stort att leva i en demokrati och veta att när dagen då man inte längre samlar en riksdagsmajoritet kommer, så blir det en ordnad övergång. Och nu är den dagen här, säger Anna Ekström till Altinget. 

Ekström har suttit som minister sedan 2016. Då som gymnasie- och kunskapslyftsminister och sedan 2019 som utbildningsminister. I Magdalena Anderssons regering 2021 fick hon ansvar för högre utbildning och forskning samt vuxnas lärande.

– Efter många decennier i domstol, fackföreningar, myndighet och akademi har det varit en ynnest att få använda all min kunskap och erfarenhet i regeringen, säger hon.

Vad ska du göra nu?

– Tills en ny regering tillträder ingår jag i övergångsregeringen. Vad som händer sedan får jag se. Jag vill inte sluta arbeta utan fortsätta göra nytta och bidra till ett samhälle som håller ihop. 

{{toplink}}

Vad tar du med dig från din tid som minister? 

– Även om jag hade hanterat kriser innan, så kunde inget mäta sig med den krishantering som de här mandatperioderna har inneburit. Att försvara att Sverige höll skolor och förskolor öppna, i ett läge när trycket både i Sverige och internationellt var stenhårt, var inte lätt. Men det var rätt.

– Men mest tar jag med mig alla möten och diskussioner jag haft med underbara människor i och utanför skola, akademi och folkbildning.

Under de sex åren som minister har Anna Ekström navigerat genom pandemin och kriget i Ukraina, men också kritiken kring Pisa-undersökningen 2018. Den bedrift hon lyfter fram att hon är mest stolt över är bland annat att Sverige som enda land i världen höll förskolor och skolor öppna under pandemin, säger hon.

Hon nämner också några politiska reformer. 

– Att vi genom kunskapslyftet har finansierat 160 000 nya utbildningsplatser inom högskolan, yrkeshögskola, yrkesvux och folkbildningen. Att vi har lagt om utbildningspolitiken så att arbetsmarknadens behov ska vara styrande för vilka gymnasiala utbildningar som ges och antalet platser på dessa.

Vilka utmaningar väntar personen som tar vid som utbildningsminister? 

– Att trygga svensk kompetensförsörjning är en fortsatt utmaning för den som får ansvar för högre utbildning, vuxenutbildning och forskning. Växande ungdomskullar, införandet av det nya omställningsstudiestödet och personalbrist inom vården, skolan och industrin ställer stora krav på utbildningssystemets förmåga att möta samhällsbehoven. Och att främja fri forskning av hög kvalitet och stärka Sverige som rymdnation.

{{toplink}}

Forrige artikel Typgodkänt hus välkomnas – men Sverigehuset kritiseras av arkitekter Typgodkänt hus välkomnas – men Sverigehuset kritiseras av arkitekter Næste artikel Fremia svarar på stämning: LSS går före las Fremia svarar på stämning: LSS går före las
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.