Mandatet som bytte block: ”Brutalt sätt att inte bli riksdagsledamot”

När ett fåtal distrikt återstod i rösträkningen föll ytterligare ett mandat över till högersidan. En större stabilitet för en moderatledd regering och en riksdagsplats för en gymnasielärare från Mölndal, men en stor besvikelse för S-politikern Paula Örn som hade börjat hoppas.

– Klockan var tjugo över sex, halv sju, och det var femtio distrikt kvar att räkna, berättar Paula Örn, socialdemokrat från Nödinge.

Som fjärdenamn på en av partiets listor i Västra Götaland såg det länge ut som att hon nu skulle knipa en riksdagsplats.

På valnatten landade de rödgröna på 174 mandat, varav fyra S-mandat i hennes valkrets.

– Jag var väldigt glad, och lite överraskad. Men vi gjorde ett så otroligt bra val i valkretsen och ökade med fyra procentenheter, säger hon till Altinget. 

”Mig de pratar om på tv”

Redan på valnatten försökte Paula Örn, med en bakgrund som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Ale kommun, räkna på hur utjämningsmandaten skulle fördelas. Men det kan vara svårt att få allt rätt och hon förstod inte då att det var hon som hängde löst.

Men hon vågade inte ta ut segern i förskott.

– Det var en hög ångestnivå de där dagarna. Det var trögjobbat, svårt att äta, sova och fokusera på någonting annat.

Paula Örn dämpade de gratulationer som kom och följde onsdagsräkningen noga. Hon visste att partiet kunde tappa mandat när utlandsrösterna och de sista förtidsrösterna skulle räknas.

I sista stund, med ett fåtal distrikt kvar att räkna, tog Moderaterna ett mandat från Socialdemokraterna. 

Det slutliga valresultatet landade på 176 respektive 173 mandat. I Västra Götaland västra fick S tre mandat och Paula Örn blev ersättare.

– Det var en märklig känsla att förstå att det egentligen var mig de pratade om på tv, och ett ganska brutalt sätt att inte bli riksdagsledamot på måste jag ändå säga, berättar Örn.

Hon fick mandatet

För Johanna Rantsi, moderat från Mölndal, innebar mandatets skutt att hon förra veckan fick säga hejdå till eleverna vid Angeredsgymnasiet som följt valresultatet med spänning.

– Det var en lång väntan, nog den längsta väntan jag själv varit med om, säger hon till Altinget.

När onsdagsrösterna räknades var Rantsi hoppfull, men hon vågade inte andas ut förrän personkryssen och det slutliga valresultatet fanns på plats. En vecka senare åkte hon till Stockholm för att träffa den moderata riksdagsgruppen för första gången. 

– Jag är väldigt ödmjuk inför uppdraget. Det är det finaste förtroende man kan få och man kan göra det hur stort som helst. Det finns många stora samhällsproblem att ta tag i, säger hon.

Johanna Rantsi har varit aktiv i kommunpolitiken i Mölndal, bland annat som ordförande i skolnämnden och som lärare ligger utbildningsfrågorna henne varmt om hjärtat och om hon får välja vill hon sitta i utbildningsutskottet.

– Mycket behöver göras på det nationella planet för att ta tag i kvalitetsproblemen i svensk skola, säger hon.

”Det är bara att gratulera”

Johanna Rantsi tar nu plats 337 i riksdagen. Hon satt som ersättare under förra mandatperioden och det var efter två månaders vikariat 2019 som hon fick mersmak.

– Jag kände mig inte riktigt klar än, och fick se vad man faktiskt kan vara med och påverka. Nu vill jag vara med och byta ut regeringen, säger hon.

Även Paula Örn (S) har suttit i riksdagen tidigare. Som ersättare hösten 2021 fick hon vara med och rösta fram Magdalena Andersson som landets första kvinna som statsminister. Örn hade sett fram emot att denna gång få möjlighet att påverka och driva frågor mer långsiktigt, och att ta debatter.

– Det hade varit roligt. Jag är ganska duktig på att tala och framföra mina synpunkter och då är det roligt med en nationell arena där det märks mer, säger Örn som samtidigt är glad över att det blir en ung kvinna med lärarbakgrund som tar hennes plats.

– På det sättet är vi ju lika, sen står ju hon för en helt annan ideologi och syn på samhällsutvecklingen än vad jag gör. Men man får vara en god förlorare. Det här är valresultatet och då är det bara att gratulera och hoppas att hon förvaltar förtroendet på bästa sätt.

Ställer du upp igen om fyra år?

– Det är svårt att säga. Jag är lite stukad såklart. Det var tufft och jag blev väldigt ledsen när utfallet kom.

Men händelsen har också fått henne att sätta saker i perspektiv.

– Jag har två friska barn och ett roligt jobb där jag trivs jättebra, så det är verkligen inte synd om mig. Man får bryta ihop och komma igen.

Forrige artikel Se riksmötets öppnande 2022 Se riksmötets öppnande 2022 Næste artikel Mer än var fjärde sverigedemokrat invald i ”fel” valkrets Mer än var fjärde sverigedemokrat invald i ”fel” valkrets
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.