Granskning av Moderaternas valkampanj dröjer

Integritetsskyddsmyndighetens beslut om Ulf Kristerssons personliga valhälsningar till svenskar utomlands bryter mot lagen dröjer till nästa år.

I valet 2022 ville Moderaterna locka de hundratals svenskarna i utlandet genom personliga videohälsningar från partiledaren, och numera statsministern, Ulf Kristersson. 

Kampanjen ansågs framgångsrik, men följdes av en rad klagomål till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) som inledde en granskning.

Myndigheten ska bland annat utreda om det har funnits en rättslig grund för insamlingen av personuppgifter. Men den som väntar på IMY:s bedömning får vänta ett tag till.

Efter nya domar – beslut dröjer

Integritetsskyddsmyndigheten har tidigare angett att resultatet av granskningen väntades presenteras i slutet av året, men har nu fått skjuta fram beslutet.

Enligt ansvarig jurist Martin Wetzler handlar det om två domar från Högsta förvaltningsdomstolen som ställt beredningen av klagomålsärenden på ända.

Domstolen har gett klaganden rätt att överklaga beslut av den typen som Moderaternas granskning berör, vilket kan komma att kräva desto mer av myndigheten.

”Eftersom det aktuella tillsynsärendet är klagomålsbaserat och det finns många klagomål/klaganden kopplade till ärendet är det troligt att en större tidsåtgång kommer behövas för den processuella och administrativa handläggningen”, skriver Wetzler i ett mejl till Altinget.

Myndigheten har i dagsläget svårt att lämna en uppskattning om när beslutet kan komma att fattas, utan analyserar vilka praktiska följder domarna kan få för myndigheten vad gäller handläggningen av så kallade klagomålsbaserade tillsynsärenden.

Moderaterna har tidigare sagt att de välkomnar Integritetsskyddsmyndighetens granskning och att de kommer bistå myndigheten i arbetet. {{toplink}}

Forrige artikel Statskontoret: Regeringen bör vidta fler åtgärder mot korruption Statskontoret: Regeringen bör vidta fler åtgärder mot korruption Næste artikel Ukrainas president överraskning på nordiskt toppmöte Ukrainas president överraskning på nordiskt toppmöte
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.