C och MP mister talespersoner – nykomling vill ta över hbtq-frågorna

Talespersoner tvingas lämna sina platser efter valet. Samtidigt kliver nya politiker in i riksdagshuset med sikte mot socialutskottet.

När så valdagen passerat börjar det utkristallisera sig vilka som får möjlighet att kivas om poster, propositioner och motioner i socialutskottet.

Nuvarande ordförande Acko Ankarberg Johansson (KD) och talespersonerna Camilla Waltersson Grönvall (M) och Karin Rågsjö (V) är några av de ledamöter som behåller sina riksdagsplatser. Även Maj Karlsson, Vänsterpartiets socialpolitiska talesperson, sitter kvar.

Sedan tidigare står det klart att några talespersoner inte kandiderar. Socialutskottets vice ordförande Kristina Nilsson (S) och Bengt Eliasson (L), talesperson i funktionsrätt och LSS, lämnar riksdagen.

Men valresultatet innebär även oväntade avslut.

Framtidsnamn lämnar

Sofia Nilsson (C) har varit partiets talesperson för omsorgsfrågor och frågor om psykisk ohälsa sedan 2021. I somras tog hon även plats på Dagens Medicins lista över vårdens mäktigaste.

Hennes riksdagskarriär blev dock kort, åtminstone denna gång.

När partiet tappar sitt mandat i Skåne läns norra och östra är det Nilsson som får packa ihop sina grejer.

Hade du trott att du skulle falla bort?

– Nej. Det tror man såklart inte utan det blev en jättestor besvikelse och jag hade verkligen velat få fortsätta, säger hon i en intervju med Altinget.

”Känns bittert”

Andra som tvingas lämna inför riksdagens öppnande i slutet av september är tidigare utskottsledamoten och Kristdemokraternas socialpolitiska talesperson till och med mars 2021, Michael Anefur (KD).

– Jag har aldrig varit någon stor kryssare. Det tror jag inte alls på, säger han till Altinget.

– För mig personligen kan jag leva väl med detta, men det är tråkigt för partiet att vi backar. Det är det som känns bittert tycker jag. 

De kommer in

Från socialförsäkringsutskottet behöver Arman Teimouri (L) och tidigare ledamoten Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) lämna.

Men samtidigt är nya namn på väg in. Utöver Anna Starbrink (L), som varit ansvarig för hälso- och sjukvården i Stockholm och meddelat att hon gärna sitter i socialutskottet kniper även tidigare RFSL-ordförande Ulrika Westerlund ett av Miljöpartiets mandat i huvudstaden.

– Nu är ju inte personkryssen räknade ännu, så inget är helt säkert, men jag är på plats tre av de fyra som vi ser ut att få in från vår lista, sade Westerlund till Altinget innan det slutliga valresultatet var satt.

Westerlund vill fokusera på frågor om mänskliga rättigheter, men hon är också intresserad av frågor som rör folkbildningen, och vård och hälsa. 

Vilket utskott hoppas du hamna i? 

– Det finns ju inte precis ett utskott som fångar alla dessa, men i till exempel socialutskottet finns ju en hel del, samt i konstitutionsutskottet, utrikesutskottet och justitieutskottet. Jag hoppas också bli talesperson i till exempel hbtqi-frågor.

Emma Hult (MP) som i dag är partiets talesperson för HBTQ-frågor samt bostads- och idrottspolitik förlorar även hon sin riksdagsplats då partiet tappar sitt mandat i Jönköping.

Forrige artikel Överblick: Kristersson redo att bilda regering och Andersson avgår i dag Överblick: Kristersson redo att bilda regering och Andersson avgår i dag Næste artikel Annie Lööf (C) slutar som partiledare Annie Lööf (C) slutar som partiledare
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.