Överblick: Kristersson redo att bilda regering och Andersson avgår i dag

Ulf Kristersson vinner med siffrorna 176–173. Magdalena Andersson avgår under dagen men vill leda partiet i opposition. Baudin (S) i morgonradio: ”Surt som f-n”. Dadgostar riktar kritik mot både S och M.

Efter att ytterligare ett mandat fallit över till Ulf Kristerssons planhalva publicerade M-ledaren ett tal på Facebook.

– Jag är stolt över det förtroende som vi har fått, säger Kristersson i videon, och tillägger att han är redo att ”bilda en ny handlingskraftig regering”.

M, KD, L och SD samlar tillsammans 176 mandat. S, MP, V och C når bara upp till 173 när den preliminära rösträkningen i princip är klar.

Kristersson påpekade också att det finns en ”stor frustration i samhället”, och hänvisar till den oroliga ekonomin, omvärlden och våldet.

– Därför är mitt besked att samla, inte splittra. Se till det som förenar, men också respektera verkliga åsiktsskillnader. Jag vill ingjuta hopp. Även stora problem går att lösa.

”Väljarnas budskap är tydligt”

”Svenska folket har röstat för maktskifte”, skriver KD-ledaren Ebba Busch på Twitter, medan Johan Pehrson (L) tweetar att ”budskapet från väljarna är tydligt”.

Instagram skriver Jimmie Åkesson (SD):

”Nu inleds en process för att i detalj definiera hur det vinnande laget kommer att struktureras och det är en process som ska få ta den tid som den behöver, allt för att bygga upp ett nytt och långsiktigt stabilt styre”, och avslutar:

”Nu påbörjas arbetet med att göra Sverige bra igen.”

Statsministern avgår under dagen

Strax efter klockan sju på kvällen kallade statsminister Magdalena Andersson (S) till pressträff. Klockan elva kommer Andersson att träffa talman Andreas Norlén för att begära sitt entledigande. Hon kommer att leda en övergångsregering tills den nya regeringen har tillträtt.

S-ledaren varnade på nytt om det inflytande som SD kan komma att få under mandatperioden som kommer.

– Många har redan mött hat och hot och ännu fler oroar sig för att bli en måltavla, och tvekar dessutom för att uttrycka sig offentligt. Jag ser er oro och delar den, sa Andersson vid pressträffen.

Magdalena Andersson kommer fortsätta att leda partiet i opposition. Senaste gången en statsminister avgick men stannade kvar på partiledarposten var 1994 med Carl Bildt (M).

Baudin: ”Surt som f-n”

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin kommenterade valförlusten i Morgonpasset i P3, strax före klockan nio torsdag förmiddag.

– Vi som parti har inte förlorat, men vi tappar ju makten och det är surt som f-n, säger Baudin i studion.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar var med i SVT:s Morgonstudion vid sjutiden:

– Min analys av valrörelsen är att både Socialdemokraterna och Moderaterna förstärkte och bekräftade Sverigedemokraternas verklighetsbeskrivning, så den enda vinnaren i det här valet var Sverigedemokraterna, säger Dadgostar.

Per Bolund (MP) var med i SVT:s direktsändning om valresultatet under onsdagskvällen.

– Ur vårt perspektiv går vi en mörk och hård mandatperiod till mötes och många människor i Sverige är väldigt oroliga nu.

Forrige artikel Fokus på jakt och skog kan ligga bakom KD:s framgångar i Årjäng Fokus på jakt och skog kan ligga bakom KD:s framgångar i Årjäng Næste artikel C och MP mister talespersoner – nykomling vill ta över hbtq-frågorna C och MP mister talespersoner – nykomling vill ta över hbtq-frågorna
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.