Fokus på jakt och skog kan ligga bakom KD:s framgångar i Årjäng

Årjäng kniper platsen som Kristdemokraternas starkaste fäste i riksdagsvalet. Den lokala riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson – även partiets miljöpolitiska talesperson – tror hans fokus på jakt- och skogsfrågor kan vara en förklaring. "Det är viktiga frågor för invånarna i Årjäng.”

Förra året var Öckerö kommun Kristdemokraternas starkaste fäste i riksdagsvalet. Den platsen kniper nu istället Årjängs kommun vid norska gränsen, enligt de preliminära röstsiffrorna som visar på 17,9 procent.

– Det gick bra i förra valet också, men då var vi inte bästa kommunen. Enligt det preliminära resultatet är vi ohotat den bästa kommunen den här gången, säger den lokala riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson till Altinget.

På andra plats kommer Sävsjö med 14,8 procent. Sämst stöd i landet har KD i Stockholm med lite drygt tre procent av rösterna.

Ottosson beskriver Årjäng som en av Sveriges borgerligaste kommuner och säger att det borgerliga parti som har en riksdagsledamot från kommunen, historiskt sett också har haft höga siffror i riksdagsvalen.

Har inte framgångarna någonting med exempelvis din insats att göra?

– Vi har ju fäktat rejält i gränsfrågorna under pandemin. Jag har stort fokus på jakt och skog. Det är viktiga frågor för invånarna i Årjäng. Så jag har förhoppningsvis inte gjort bort mig totalt, men det är med stor ödmjukhet som vi tar emot de här röstsiffrorna, säger Kjell-Arne Ottosson.

I Ottossons eget valdistrikt i Årjäng, Töcksfors, får KD hela 27,2 procent.

Förhandlingar pågår om makten i stadshuset

Även kommunvalet fick bra för Kristdemokraterna och nu pågår förhandlingar om hur majoriteten ska se ut i Årjäng under den kommande mandatperioden. Under mandatperioden som gick styrde S, C och MP, nu har KD förhoppningar om att ta sig in i en majoritet.

– Samtal pågår, men ingenting är klart förrän det är klart, säger Kjell-Arne Ottosson.

För egen del hoppas han på att fortsätta i riksdagen under fyra år till, men det hänger på i vilken valkrets partiledaren får flest kryss. Blir det Värmland, då blir det ingen riksdagsplats för Ottosson.

– Men förra året var det i Skaraborg som hon fick flest kryss, säger han.

{{toplink}}

Forrige artikel Möjligt maktskifte i kommun efter IES-strid Möjligt maktskifte i kommun efter IES-strid Næste artikel Överblick: Kristersson redo att bilda regering och Andersson avgår i dag Överblick: Kristersson redo att bilda regering och Andersson avgår i dag
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.