Möjligt maktskifte i kommun efter IES-strid

Under våren och sommaren har det stormat kring etableringen av Internationella engelska skolan i Härryda. Nu kan det bli maktskifte i kommunen. 

Debatten kring etableringen av Internationella engelska skolan (IES) i Mölnlycke, Härryda kommun, ser ut att ha stått Moderaterna dyrt. Enligt det preliminära valresultatet går Socialdemokraterna fram med nästan 10 procent. 

Det betyder att Socialdemokraterna väntas få 28 procent, och går därmed om Moderaterna som hamnar på knappa 23 procent. 

Initierade IES-etablering

Det moderatledda styret i Mölnlycke har under senaste mandatperioden varit aktivt för etableringen av IES. Planerna väckte starka protester från både oppositionen och kommuninvånare, och stoppades senare av länsstyrelsen. Kristin Arplöw, ordförande för S i Härryda, tror att frågan har påverkat valutfallet. 

– Vi har varit tydliga med att en röst på oss innebär att det inte blir någon skola. Jag är rätt övertygad att det har påverkat valresultatet.

I området där skolan skulle etableras har Socialdemokraterna ökat med nästan 20 procent.

– Framför allt har vi haft en plan för vår valrörelse. Vi jobbade mycket med att nå ut till väljare. Vi körde insändare i tidningen, knackade dörr och ringde samtal.

Partiet har fokuserat på vinster i välfärden, där en stor del av kampanjen har handlat om att satsa på skola, vård och omsorg. Frågan om IES har varit ”jätteaktuell”, säger Kristin Arplöw.  

– Skolan har initierats av den majoritet som varit. Man har utgått ifrån att det funnits ett intresse för den och ett behov av den. Det intresset har vi inte stött på alls.

– Den skulle ha placerats i ett område där det fanns sju andra skolor.

Vad kan det bli för typ av styre i kommunen?

– Vi jobbar ju med att förvalta vårt valresultat och föra fram vår politik. Vi ska fundera på hur vi kan nå fram med det. Det tar sin tid att få till det där samarbetet.

Forrige artikel Statsminister Magdalena Andersson avgår: ”Kommer leda Socialdemokraterna i opposition” Statsminister Magdalena Andersson avgår: ”Kommer leda Socialdemokraterna i opposition” Næste artikel Statsvetare tror på fortsatt splittrad portfölj för bostadsministern Statsvetare tror på fortsatt splittrad portfölj för bostadsministern
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.