Dubbla avhopp – tackar nej till riksdagsplatser

Nästa vecka samlas den nya riksdagen. Men två av de nyvalda ledamöterna tackar nej till sina platser. Ilan de Basso (S) vill stanna i Europaparlamentet och Gabriel Kroon (SD) satsar på kommunpolitiken i Stockholm.

Ilan de Basso (S) blev europaparlamentariker förra året när Johan Danielsson (S) blev bostadsminister. Samtidigt var han redan då ett av toppnamnen på Socialdemokraternas riksdagslista i Jönköping. Altinget frågade honom därför om han tänkte ta sin riksdagsplats vid ett eventuellt inval, något han lutade åt att inte göra.

– Det är min ambition att sitta hela mandatperioden. Jag kommer att ta en diskussion med valberedningen i mitt partidistrikt och ha kontakt med partiorganisationen och återkomma med besked naturligtvis, sade han.

Något besked kom inte före valet. I stället fick han flest kryss (2158 stycken) av alla S-kandidater i valkretsen och belönades med en riksdagsplats – som han nu ändå tackar nej till.

– Genom att behålla platsen i Europaparlamentet stärker Jönköpings läns partidistrikt sin position där, säger han till JP/Jnytt.

Hans plats går i stället till Azra Muranovic (S), i dag kommunalråd i Värnamo.

SD-avhopp

En annan invald ledamot som tackar nej till sin plats är Gabriel Kroon (SD) som i stället vill satsa på kommunpolitiken.

– Jag vill hellre bli gruppledare i Stockholm stad och bygga en stark opposition, säger han till DN.

Först på tur att ersätta står Martin Westmont (SD), som i dag är tillförordnad gruppledare för partiet i Stockholms stad. Han har tidigare varit i blåsväder för att ha tagit emot dubbla ersättningar, genom att vara politisk sekreterare åt sig själv.

 {{toplink}}

Forrige artikel Alrow Media förstärker styrelsen Alrow Media förstärker styrelsen Næste artikel Rekordfå inkryssade – bara två lyckades Rekordfå inkryssade – bara två lyckades
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.