Enkät: Så vill högerpartierna reformera arbetsmarknaden

Vilka frågor prioriterar politikerna på arbetsmarknadsområdet? Vilken är den viktigaste reformen? Och vad ska egentligen Arbetsförmedlingens uppdrag vara? Altinget har ställt tre snabba frågor till högerpartiernas arbetsmarknadspolitiska talespersoner.  

Michael Anefur (KD), arbetsmarknadspolitisk talesperson:

Vilka är de tre viktigaste frågorna inom arbetsmarknadspolitiken just nu? 

– Minska långtidsarbetslösheten som varit historiskt hög denna mandatperiod. Värna arbetslinjen och få fler att gå från bidrag till arbete. Sänk trösklarna in på arbetsmarknaden. Allt detta är viktigt för att bryta utanförskapet och förbättra integrationen. 
 
Om du bara får genomföra en reform kommande mandatperiod, vilken väljer du?   

– Fler och förstärkta nystartsjobb. Vi befinner oss i tuffare tider ekonomiskt och Sverige riskerar en långtidsarbetslöshetskris. Under mandatperioden har långtidsarbetslösheten varit historiskt hög. För att vända utvecklingen är fler och förstärkta nystartsjobb en viktig åtgärd.

– Arbetslösa som saknat jobb i ett halvår, inte bara de som varit utan i ett år eller mer, ska kunna komma ifråga för nystartsjobb. Det skulle göra skillnad då nystartsjobben har en mycket större övergång i reguljärt arbete än vad regeringens extratjänster har. 
 
Hur anser du att det har gått med reformeringen av Arbetsförmedlingen och hur bör myndigheten och dess uppdrag se ut i framtiden? 

– Kristdemokraterna vill reformera Arbetsförmedlingen och lägga ner den i sin nuvarande form. Den arbetssökande ska själv få välja jobbförmedlare. Vi vill minska antalet arbetsmarknadsåtgärder, avskaffa arbetsmarknadsutbildningarna och istället göra en kraftfull satsning på ytterligare platser i Yrkesvux. 

Magnus Persson (SD), arbetsmarknadspolitisk talesperson:

Vilka är de tre viktigaste frågorna inom arbetsmarknadspolitiken just nu? 

– Långtidsarbetslösheten, arbetslivskriminaliteten, matchningen på arbetsmarknaden (Finns mycket mer att skriva).

Om du bara får genomföra en reform kommande mandatperiod, vilken väljer du?  

– Svår fråga men väljer att kraftigt strama upp reglerna kring arbetskraftsinvandringen och då öka kraven inom vissa grupper att gå från bidrag till jobb. 

– Det handlar om att ställa högre krav på individen att göra sig anställningsbar, svenska språket är en viktig del. Arbetsmarknaden står inför stora utmaningar. Dels en ökad långtidsarbetslöshet där de flesta är dåligt utbildade och står långt från arbetsmarknaden.

– Samtidigt som många företag inte får tag i personal. Och mycket av dessa problem är kopplade till den stora invandring Sverige haft där man misslyckats med integrationen.

Hur anser du att det har gått med reformeringen av Arbetsförmedlingen och hur bör myndigheten och dess uppdrag se ut i framtiden? 

– I och med pandemin och en tydlig ovilja från regeringen att genomföra reformeringen så har processen stannat upp och här krävs att man tar ett rejält omtag. Och då får man återkomma till hur myndighetens utformning skall se ut.

Roger Haddad (L), förste vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet:

Vilka är de tre viktigaste frågorna inom arbetsmarknadspolitiken just nu?  

– Den absolut främsta frågan för Liberalerna är att bryta utanförskapet och den rekordhöga långtidsarbetslösheten som bitit sig fast under socialdemokratiskt styre. De som drabbas främst är de utrikes födda kvinnorna.

– Den andra frågan är reformeringen av Arbetsförmedlingen. Jag drev tidigt frågan om att avveckla Arbetsförmedlingen i nuvarande form och bygga upp en fungerande verksamhet. Min slutsats är att de fortfarande har problem med byråkrati, där de lämnar stora överskott och där de prioriterar ner insatser för långtidsarbetslösa.  

– Den tredje frågan är kompetensbristen, det finns parallellt med långtidsarbetslösheten samtidigt en stor efterfrågan på arbetskraft och kompetensbrist – vi ser att det finns lediga jobb men där branscher inte får tag i personer som vill ta de lediga jobben. I grunden handlar det om incitamenten för att ta lediga jobb samtidigt vilka arbetsmarknads-och yrkesutbildningar som erbjuds. 

Om du bara får genomföra en reform kommande mandatperiod, vilken väljer du?   

– Det är att angripa långtidsarbetslösheten och göra upp med Socialdemokraternas passivitet som gör att människor skrivs in år efter år utan en handledningsplan eller en aktivitet att gå till. Kommunernas ansvar är otydligt och här måste det klargöras. 

Hur anser du att det har gått med reformeringen av Arbetsförmedlingen och hur bör myndigheten och dess uppdrag se ut i framtiden?

– Jag vill att hela deras verksamhet genomlyses, det är inte självklart att de ska ha samma breda ansvar som i dag som omfattar både unga, vuxna som hela ansvaret för integration och etableringen. Som det ser ut i dag klarar de inte integrationsuppdraget. AF klarar heller inte stöd och service till personer med funktionsnedsättning och det bekymrar mig oerhört. 

Forrige artikel Regionpolitiker sågar KD:s förlossningsförslag: ”Bara retorik” Regionpolitiker sågar KD:s förlossningsförslag: ”Bara retorik” Næste artikel Utredare: Skolansvar kan behöva skrivas in i socialtjänstlagen Utredare: Skolansvar kan behöva skrivas in i socialtjänstlagen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.