Arbetsförmedlingen startar kansli i Norrland för att hjälpa storbolagen

100 000 personer behöver flytta till Västerbotten och Norrbotten kommande år när industrin växer. Nu presenterar Arbetsförmedlingen ett nytt kansli på en av orterna som ska hjälpa till att lösa bristen på arbetskraft.

Sedan i december har Arbetsförmedlingen (AF) haft i uppdrag att se över hur man kan hjälpa de stora industrisatsningarna i Norrland att hitta rätt kompetens. Både när det gäller stora företagsetableringar och befintliga företag som expanderar.

Vid en pressträff med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark redovisar generaldirektören Maria Mindhammar hur AF ska gå till väga.

Redan i dag arbetar de med att marknadsföra jobb och flytt till Norrland. Men det krävs mer.

Därför kommer myndigheten inrätta en nationell samordningsfunktion, där första steget är ett kansli i Skellefteå med några medarbetare placerade i Norrbotten. På så sätt kommer de närmre kommunerna och arbetsgivarna i länen.

– Kansliet ska jobba nära den nationella samordningsfunktionen och jobba nära den högsta ledningen. Och vi i den högsta ledningen samarbetar naturligtvis nära regeringen. Det här är absolut inte ett kansli som bara ska finnas till namn, utan det ska vara aktivt, säger Mindhammar.

Det ska inrättas ”skyndsamt” uppger Mindhammar under pressträffen.

Andra brister

AF vill också samarbeta för att fler ska utbilda sig till de yrken som efterfrågas i norr. Det är främst inom tillverkningsindustrin med yrken som processoperatörer, industrielektriker och drifttekniker.

Regeringen bedömer att det behövs en inflyttning på 100 000 personer till de två länen fram till 2035. Men inte bara för att arbeta inom industrin.

– För när kommuner växer så behövs det fler lärare, undersköterskor och busschaufförer. Förenklat behövs arbetskraft inom nästan alla yrken, säger Eva Nordmark under pressträffen.

Förutom kompetensbristen, behövs samarbete inom fler frågor.

– Inte minst kring bostadssituationen, som det måste tittas på framöver. Det måste byggas mer, säger Mindhammar.

Forrige artikel Överblick: SD vill starta ny myndighet och elpriserna kommer rusa uppåt igen Överblick: SD vill starta ny myndighet och elpriserna kommer rusa uppåt igen Næste artikel Danska regeringen ber Folketinget om stöd för att släppa in Sverige i Nato Danska regeringen ber Folketinget om stöd för att släppa in Sverige i Nato
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.