Överblick: SD vill starta ny myndighet och elpriserna kommer rusa uppåt igen

SD vill införa en bidragsspärr och starta en ny myndighet för bidrag. När pensionsåldern nu höjs vill V öka inbetalningarna istället. Danskarna går till valurnorna om EU-samarbete. Elpriserna kan rusa uppåt igen.

Sverigedemokraterna presenterade under förmiddagen flera åtgärder de vill se för att komma åt fusk och felaktiga utbetalningar av bidrag från staten. De föreslår bland annat en bidragsspärr för de som tidigare fuskat till sig bidrag och en ny myndighet som bara ska kontrollera utbetalningar, skriver GP.

– I grova drag har välfärdsstaten byggts på tillit. Så ser det inte ut idag. Vi ser att den korruption som finns når sådana nivåer att den är systemhotande. Det leder oss till att tro att vi behöver mer av ett kontrollsystem, säger Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomisk-politiska talesperson.

Pensionsåldern höjs

Nu har alla riksdagens partier, utom SD och V, röstat ja till att höja pensionsåldern. För den allmänna pensionen höjs åldern från 62 till 63 år och påverkar alla födda efter 1960. För grundskyddet som garantipension, höjs åldern med ett år till 66 år för alla födda efter 1957, skriver Aftonbladet.

Förändringen, som träder i kraft redan nästa år, motiveras med att vi lever längre och att mer pengar behöver komma in i pensionssystemet. Men Vänsterpartiet vill i stället att inbetalningarna till pensionssystemet höjs, då många med slitiga jobb inte klarar att arbeta längre.

”Den faktiska pensionsåldern i flera LO-yrken ligger på 61–62 år. Det innebär att stora grupper får en ännu lägre pension eftersom de tvingas gå i förtid.” Skriver de på Aftonbladet Debatt.

Stigande elpriser igen

Enligt Svenska kraftnäts prognos kan vi vänta oss vänta oss elpriser i vinter i nivå med den förra. Anledningen är att behovet av importerad el kommer öka och att kriget i Ukraina påverkar utbudet. I värsta fall kan el behöva frånkopplas från industrier som man avtalat om sedan innan. Risken är låg men inte obefintlig att vanliga hushåll behöver frånkopplas.

– De är de absolut sista som kopplas bort. Den risken är minimal, men man kan inte lova något, säger Lowina Lundström, divisionschef på Svenska kraftnät, till TT/Omni.

Val om försvar

I dag går danskarna till valurnorna för att rösta om de ska ha kvar det 30 år gamla förbehållet om att de ska stå utanför försvarssamarbetet inom EU. De är det enda landet i EU med ett sådant förbehåll och här kan du läsa mer om hur det påverkar EU och varför man nu vill rösta om det.

Forrige artikel Rekordmånga nya väljare i höst – kan gynna vänstersidan Rekordmånga nya väljare i höst – kan gynna vänstersidan Næste artikel Arbetsförmedlingen startar kansli i Norrland för att hjälpa storbolagen Arbetsförmedlingen startar kansli i Norrland för att hjälpa storbolagen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.