Arbetskraftsinvandring till EU ska underlättas – om kommissionen får som den vill

EU-kommissionen föreslår en rad förändringar för att underlätta arbetskraftsinvandring till EU från tredje land. Abir Al-Sahlani (C) som ansvarat för EU-parlaments inspel i arbetet välkomnar kommissionens förslag. ”Jag är väldigt nöjd”, säger hon till Altinget.

På onsdagen presenterade EU-kommissionen flera förslag för att underlätta arbetskraftsinvandring till unionen.

– Med dagens paket förenklar vi ansökningsprocessen för att bo och arbeta i EU. Jag är övertygad om att vi får på plats en fast väg framåt för att attrahera nya talanger att komma till EU både i dag och i morgon, säger EU-kommissionär Ylva Johansson i ett pressmeddelande.

Den svenska europaparlamentarikern Abir al-Sahlani (C) var ansvarig för EU-parlamentets arbete med inspel till kommissionen i höstas. Många delar som fanns i hennes rapport har också kommit med i kommissionens förslag.

– Jag är väldigt, väldigt nöjd. Det är så mäktigt efter alla de här timmarna där vi har suttit i förhandlingar och lyssnat in och försökt jämka mellan olika grupper att till slut få med så många av våra förslag, säger hon till Altinget.

Stopp för utnyttjande arbetsgivare

Bland annat föreslår kommissionen att arbetskraftsinvandrare ska kunna byta arbetsgivare inom tre månader utan, att som i dag, behöva lämna unionen.

– Det är en jättestor vinst för arbetskraftsinvandrarna då de kan lämna en exploaterande arbetsgivare utan att vara rädda för att gå miste om sitt arbetstillstånd, säger al-Sahlani.

En annan del handlar om att förbättra rörligheten inom EU genom att arbetskraftsinvandrare kan byta EU-land utan att räkneverket för att få ett permanent uppehållstillstånd nollställs.

Allt kom inte med

Ett konkret förslag är att införa en talangpool så att arbetsgivare lättare kan hitta den kompetens de efterfrågar, och så att arbetstagare lättare ska kunna komma i kontakt med relevanta arbetsgivare. Ett pilotprojekt ska starta redan till sommaren och kommer vara riktat till ukrainska medborgare.

Införandet av en talangpool fanns med i Al-Sahlanis förslag. Men det finns också delar som kommissionen inte har plockat upp. Bland annat hennes förslag om så kallade nomadtillstånd, att man skulle kunna arbeta i ett EU-land men bo i ett annat.

– Det är den tråkiga biten. Det kom inte med den här gången och inte heller att man ska kunna söka sig hit som egen företagare. Men det ger mig all anledning hamra på här i huset och återkomma så att vi kan få till stånd en sån lagstiftning framöver. Vi ger inte upp de här idéerna, säger hon.

Processen framåt

För att förslagen ska bli verklighet krävs ändringar i både ”Single Permit directive” och ”Long-term Residents Directive” och flera lagstiftningsfiler kommer att öppnas. Vägen till att ändringarna antas kan vara snårig och förslagen kan komma att ändras längs vägen. Men i ett första steg ska EU-parlamentet fördela lagstiftningsfilerna till respektive relevant utskott. Därefter utses ansvariga för arbetet med respektive fil från parlamentets sida. De kallas rapportörer.

Är du sugen på att bli rapportör för någon av filerna?

– Jajamän. Gärna alla, säger al Sahlani.

 

Forrige artikel Hallå där Ulla Hamilton – som firar friskolereformens 30 år med konferens Hallå där Ulla Hamilton – som firar friskolereformens 30 år med konferens Næste artikel Anders W Jonsson (C): ”Borgerlig sjukvårdspolitik drivs bäst av borgerliga partier” Anders W Jonsson (C): ”Borgerlig sjukvårdspolitik drivs bäst av borgerliga partier”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.