Assistenter och fler sakkunniga – ministrarnas staber växer

De politiska tjänstemännen på Regeringskansliet blir allt fler. Ministrarnas staber har vuxit med 26 procent och en ny tjänst har dykt upp sedan förra året.

Statssekreterare, stabschefer och politiskt sakkunniga. Utöver de många opolitiska tjänstemännen i Regeringskansliet får ministrarna också hjälp från sina egna staber – och de politiskt tillsatta medarbetarna har ökat i antal.

I januari 2023 var Kristerssonregeringen fortfarande i startgroparna med att forma sitt lag. Då arbetade 144 personer med att förverkliga och kommunicera regeringens politik.

På drygt ett år har den politiska tjänstemannastaben blivit 26 procent större. I dag arbetar 182 personer under regeringens 24 ministrar. Antalet sakkunniga har ökat från 64 personer till 81.

Statsminister Ulf Kristersson har en stab med 13 medarbetare, utöver Moderaternas 6 samordnare i samordningskansliet. Där arbetar nu nära 30 medarbetare från M, KD, L och SD.

SD:s representation i Regeringskansliet har ökat det senaste året, från fyra till sju medarbetare. Partiet har bland annat plockat in sin presschef, Oskar Cavalli-Björkman, som numera har sitt kontor på statsrådsberedningen. {{toplink}}

Ny tjänst roddar sociala medier

En grupp som har vuxit i den politiska staben är medarbetarna som arbetar med press och kommunikation. Pressekreterarna har blivit fler och en ny roll för den nuvarande regeringen har också gjort entré – pressassistenten. 

Från noll i början av förra året har 13 pressassistenter anställts för att hjälpa till i arbetet på ministerkontoren. Socialminister Jakob Forssmed (KD) är just nu på jakt efter en ny person till jobbet, som bland annat handlar om att bistå staben med att skicka pressmeddelanden, planera sociala medieinlägg och delta i pressarrangemang. 

”Det handlar om att kommunicera relevanta frågor i en spännande miljö präglad av ett stundtals högt tempo”, står det i annonsen.

”Som pressassistent får du en variationsrik roll med många externa och interna kontakter”.

Sammanlagt arbetar 51 politiskt tillsatta presschefer, pressekreterare och pressassistenter på departementen.

Regeringen gav i höstas Statskontoret i uppdrag att kartlägga kommunikationsverksamheten på landets myndigheter. Regeringskansliet undantogs från granskningen på grund av sin roll som beredningsorgan för regeringen, enligt kommunikatörsfacket DIK:s medlemstidning Magasin K

,

Forrige artikel Utredare föreslår nya regler för insyn i friskolor Utredare föreslår nya regler för insyn i friskolor Næste artikel Ny pakt ska stärka Europa i den globala konkurrensen Ny pakt ska stärka Europa i den globala konkurrensen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.