Barbro Holmberg ska rita upp nya försvarsmyndigheten

Efter ett kvartal har regeringen hittat en utredare som ska förbereda för den nya försvarsmyndigheten, med uppdrag att följa miljardströmmarna till totalförsvaret. Uppdraget går till Barbro Holmberg, som nyligen ledde den stora utredningen om det civila försvaret.

I april beslutade regeringen om en utredning med uppgift att följa upp och utvärdera totalförsvaret. Det var ett beslut som applåderades av bland andra Allan Widman (L) som menar att de stora satsningarna till försvaret gör myndigheten angelägen.

– Mycket pengar under kort tid innebär stora risker och försvaret är inget undantag för det, sade han då till Altinget.

Men ett namn på en utredare har lyst med sin frånvaro under våren och sommaren – tills nu i augusti. Det blir tidigare S-politikern, ministern, landshövdingen och rutinerade utredaren Barbro Holmberg som ska hålla i trådarna.

Barbro Holmberg utredde den stora regionreformen – som aldrig blev – och hon ledde nyligen utredningen om det framtida civila försvaret. En utredning som lämnades över till regeringen i våras.

Deadline vid årsskiftet

Barbro Holmbergs uppdrag nu är att göra de förberedelser som krävs för att regeringen sedan ska tillsätta en organisationskommitté med uppdrag att inrätta myndigheten. Utredningens deadline är vid årsskiftet. Någon diskussion om att begära mer tid har inte förts, enligt Yosef Belachew, en av utredningens två sekreterare till Altinget.

– Arbetet har precis dragit igång och vi tittar på omfattningen av uppdraget, säger han.

Utredningens andra sekreterare är Karin Hagaeus.

Beslutskedja: En ny myndighet för uppföljning och utvärdering av totalförsvaret

16/4
2021
23/4
2021
21/5
2021
27/8
2021
31/12
2021
12/1
2022
14/1
2022
14/4
2022
22/4
2022

Forrige artikel Sista chansen för reseavdragsreform? Sista chansen för reseavdragsreform? Næste artikel Överblick: Nya satsningar på landsbygden och många ovaccinerade på iva Överblick: Nya satsningar på landsbygden och många ovaccinerade på iva
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.