Överblick: Nya satsningar på landsbygden och många ovaccinerade på iva

Saab Scania tvingas till ett produktionsstopp. Centerpartiet vill stärka demokratin. KD vill omplacera ovaccinerad personal. 82 procent på iva har ej tagit vaccin. Och just nu presenterar näringsminister Ibrahim Baylan (S) satsningar på landsbygden. 

Näringsminister Ibrahim Baylan håller i skrivande stund en digital pressträff och berättar om nya satsningar på landsbygden.

Drygt 80 procent på iva har ej vaccinerats

82 procent av dem som under augusti fick vård för covid-19 på intensivvårdsavdelningar i landet var inte vaccinerade. Detta enligt siffror från Svenska intensivvårdsregistret, som SR rapporterar om.

Saab Scania pausar

Den globala bristen på halvledare innebär nu att Saab Scania tvingas till en tillfällig paus i tillverkningen av sina lastbilar. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot. 

Produktionsstoppet påverkar tusentals anställda. Scanias presschef vill inte spekulera i vilka de ekonomiska konsekvenserna blir, men tillägger att ”det är klart att det inte är bra varken för oss eller våra kunder”.

Centerpartiet vill stärka demokratin

Den liberala demokratin har tjänat Sverige väl, men i dag verkar den vara på tillbakagång. Det menar Centerpartiets partiledare Annie Lööf och partiets talesperson i konstitutionella frågor Linda Modig på DN Debatt i dag.

Därför vill partiet värna Sveriges grundlag genom att göra det svårare att förändra den snabbt. C vill också stärka domstolarnas oberoende genom att inrätta en författningsdomstol samt stärka skyddet av fria och oberoende medier. I det senare fallet bland annat genom att inrätta stöd som ska kunna användas för att investera i säkerhetsåtgärder.

Slutligen pläderar Lööf och Modig för att tillgängliggöra demokratin, genom att låta Valmyndigheten göra en översyn av vallokaler ur detta perspektiv. Man vill också se ett stärkt stöd till folkvalda som utsätts för hot och trakasserier.

KD i Stockholm vill omplacera ovaccinerade

Kristdemokraterna i Stockholms stadshus respektive Region Stockholm föreslog i SvD i helgen att det ska bli möjligt för vissa arbetsgivare att omplacera personal som inte vaccinerar sig. Det är kristdemokraterna Erik Slottner och Désirée Pethrus som i Svenska Dagbladet menar att ”äldre fortfarande avstår nödvändiga insatser av rädsla för att bli smittade av covid-19”.

Detta, menar Pethrus och Slottner, borde hanteras genom att arbetstagare som kommer fysiskt nära riskgrupper ska kunna omplaceras om de väljer att inte vaccinera sig. 

Pethrus och Slottner anser vidare att det är en ”snäv tolkning av lagen” som gör att kommuner och andra arbetsgivare i dag inte ställer krav på vaccination för vissa arbetsuppgifter inom äldreomsorgen. Man menar alltså att det inte föreligger något behov av att ändra det lagstadgade grundlagsskyddet mot påtvingade kroppsliga ingrepp.

Forrige artikel Barbro Holmberg ska rita upp nya försvarsmyndigheten Barbro Holmberg ska rita upp nya försvarsmyndigheten Næste artikel Rekordkort remissrunda för Cementaförslag – Här är underlaget Rekordkort remissrunda för Cementaförslag – Här är underlaget
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.