Besvikelsen efter budgetbeskedet: ”Det går åt fel håll”

Mångmiljardsatsningar på vården uteblev och nedskärningar är att vänta menar flera som Altinget talat med. Vårdförbundet och SYLF ser med oro på framtiden.

När sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) talade på Läkarförbundets kongress under gårdagen underströk hon vikten av förbundets roll som blåslampa gentemot henne och andra beslutsfattare.

– Fortsätt att vara en blåslampa, även de gånger vi inte tycker lika, sade ministern enligt Läkartidningen.

Men frågan är om vårdsektorn behöver bli påminda. När regeringen presenterade sitt förslag till budget för nästa år kom snabbt hård kritik mot statsbidragen till kommun och regioner som inte anses möta de behov Sveriges kommuner och regioner (SKR) beskriver utifrån sektorns ekonomiska utmaningar framöver.

Kommunal ser pengarna som ett hån. Läkarförbundets Sofia Rydgren Stale hade förväntat sig mer.

Det hade även Shadi Ghorbani, ordförande för Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF).

– Jag är besviken på att man väljer att satsa så pass mycket mindre med tanke på hur otroligt pressat det är i sjukvården med brist på personal, tuff arbetsmiljö och för lite vårdplatser överallt i Sverige, säger hon.

Altinget har även pratat med Vårdförbundets vice ordförande Madelene Meramveliotaki som pekar på svårigheterna att korta vårdköerna, ett tydligt fokus för den nya regeringen, utan personal.

– Eftersom man nu inte verkar ta hänsyn till ökad inflation så ser vi att risken är stor att bemanningskrisen fortsätter att förvärras, säger hon.

{{toplink}}

SKR förväntar sig nedskärningar

Enligt SKR är det regionerna som kommer få det tuffast framöver och organisationens chefsekonom meddelar i en intervju med Altinget att nedskärningar är att vänta.

– Det är skrämmande att höra med tanke på vilken situation vi befinner oss i där var tredje läkare tidigt i karriären överväger att sluta. Det gör mig orolig, väldigt orolig, säger Shadi Ghorbani som understryker att en tung arbetsbelastning är en av de främsta anledningarna till att AT-läkare överväger att lämna yrket.

Madelene Meramveliotaki på Vårdförbundet tystnar när Altinget berättar om SKR:s besked.

– Det vore förödande, säger hon. 

”Vi är inte tillbaka”

En anledning till att de statliga medlen till regionerna minskar är att den tillfälliga satsningen på återhämtning efter pandemin, som uppgått till 6 miljarder, inte förlängs. Detta trots att pandemin fortsatt är tydligt närvarande för vårdens personal.

– Vi dras fortfarande med effekterna av pandemin, framför allt när det gäller arbetsmiljön i vården. Bristen på våra yrkesgrupper fanns redan innan och arbetsbelastningen var hög men pandemin höjde volymen. Vi är inte tillbaka och inte i fas, säger Maremveliotaki som anser att budgeten innebär en utveckling åt fel håll.

Vårdförbundet vill ha mer långsiktiga insatser på arbetsmiljön, men också de anställdas villkor och löner, inte minst för att fortsätta den omställning till en god och nära vård som även den nya regeringen vill driva. Även SYLF understryker behovet av långsiktighet.

– Vi fick 375 miljoner för att utöka antalet AT-platser i början av året men från våra lokalavdelningar hör vi att vissa regioner inte vågar utöka sina platser just för att det är en engångssatsning. Specialistläkare saknas i alla regioner och om man inte får göra sin AT och få sin legitimation kommer man inte vidare, säger Shadi Ghorbani som vill se en nationell samordning av utbildningsplatserna.

För Madelene Meramveliotaki på Vårdförbundet är det viktigt att karriärvägar för vårdyrkena kommer på plats. Det kan statsbudgeten bidra till.

– Det är positivt att stöd för att specialistutbilda sig ligger kvar, detsamma med stöd för karriärtjänster för sjuksköterskor och att man har ett ökat fokus på kvinnors hälsa och förlossningsvården och vill bygga ut primärvården.

Forrige artikel Nedskärningar på flera lärosäten – besvikelse efter uteblivna satsningar  Nedskärningar på flera lärosäten – besvikelse efter uteblivna satsningar  Næste artikel Så tycker branschen om regeringens budget Så tycker branschen om regeringens budget
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.