Bidrag till utsatta skolor används inte

KORTNYTT. Inte ens hälften av det belopp staten har tillsatt till förstelärartjänster i utanförskapsområden används, visar en uppföljning av karriärtjänster från Skolverket. 

Staten har tillsatt 16 miljoner kronor per läsår till förstelärartjänster i utanförskapsområden. Det extra statsbidraget tillsattes i syfte att fler förstelärare ska kunna anställas för att stärka skolor med stora utmaningar. De områden som berörs är exempelvis Tensta och Rinkeby i Stockholm samt Gårdsten och Hjällbo i Göteborg. Totalt är det 15 områden runt om i landet som kan ansöka om det extra statsbidraget. 

Läs också: Lärarnas riksförbund: Skolverkets åtgärder mot våld i skolan otillräckliga

Skolverket har genomfört en uppföljningsrapport av karriärtjänster under 2017 där det redovisas att endast 40 procent av det extra statsbidraget har använts. Detta är inte heller något nytt utan så har det sett ut sedan statsbidraget infördes för fyra år sedan. Redovisningen från Skolverket tyder på att ungefär sex miljoner kronor har använts under 2017 istället för de 16 miljoner som det extra statsbidraget omfattar. 

  • Under vårterminen 2017 var det åtta huvudmän som ansökte om en total summa på ungefär 12,5 miljoner, men endast tre miljoner rekvirerades.
  • Under höstterminen 2017 var det sju huvudmän som ansökte om en total summa på 14,5 miljoner kronor, men endast tre miljoner rekvirerades. 

Forrige artikel WWF: "Slutsatserna är alarmerande" Næste artikel Regeringen föreslår stickprover av arbetstillstånd
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.