Billström öppnar för näringslivsjobb – karensregler kan sätta stopp

Utrikesminister Tobias Billströms (M) har efter sitt avgångsbesked öppnat för att kliva in i näringslivet. Men reglerna för vilka uppdrag tidigare ministrar får ta kan sätta stopp.

På onsdagen meddelade Tobias Billström (M) att han lämnar uppdraget som utrikesminister. Han planerar också att helt lämna politiken och ska avsäga sig den riksdagsplats som han haft i 22 år.

Det är ännu oklart vad den moderata toppolitikern ska ta sig för härnäst. Hans ministerlön på 156 000 kronor i månaden kan han få ut i ett helt år till. Totalt blir det nästan 1,9 miljoner kronor i fallskärm.

– Statsråd som avgår har ingen uppsägningstid eller någonting sådant, utan de går från en dag till en annan. Då har de möjlighet att ansöka om ersättning från Statsrådsarvodesnämnden, säger nämndens ordförande Ove Nilsson till Altinget.

Då Tobias Billström i fjol fyllde 50 år har han efter det första året också rätt till inkomstgaranti från riksdagen hela vägen till pensionen. I ett år motsvarar den 80 procent av ledamotsarvodet, omkring 60 000 kronor, sedan sjunker den stegvis till 66 procent av arvodet.

Både ersättningen för tiden som statsråd och från riksdagen räknas av med eventuella nya inkomster.

Kan förbjudas ta jobb

Tobias Billström har kommenterat sin avgång i en intervju med TT och berättade då om sina tankar om framtiden.

– Detta ger mig en chans att få en nystart i arbetslivet. Exakt vilka typer av uppdrag det kommer att bli, det är helt öppet. Men jag är inte främmande för näringslivet, sade han då.

Även statsminister Ulf Kristersson (M) betonade i samband med nyheten om Billströms utträde att han tror på ”vikten att gå mellan politik, förvaltning och näringsliv”.

Vilka uppdrag Tobias Billström kan ta sig an den närmaste tiden är dock begränsade. Alla uppdrag med lön eller arvode som inte är statliga behöver anmälas till den så kallade Karensnämnden.

– Om han överväger att ta en tjänst i privat eller egen verksamhet framöver så kommer han behöva anmäla det så att nämnden kan ta beslut om det ska föreligga några övergångsrestriktioner. Han får inte påbörja en ny anställning innan har gjort en sån anmälan och nämnden tagit ställning, säger Ralf Järtelius, hovrättsråd vid Svea hovrätt och Karensnämndens sekreterare.

Nämnden prövar om statsrådet har information eller kunskap som gör att det finns risk för ekonomisk skada för staten, otillbörlig fördel för någon enskild eller en risk för att allmänhetens förtroende för staten skadas. Nämnden kan förbjuda Billström från att ta ett nytt uppdrag, eller besluta om restriktioner för vilka frågor han får arbeta med.

– Det är under förutsättningen att han inte väntar ett år, för då finns ingen anmälningsskyldighet längre.

Om Billström skulle trotsa Karensnämndens beslut och påbörja ett nytt uppdrag utan nämndens tillåtelse blir det dock ingen bot. Skammen av den medierapportering som skulle följa bedöms vara tillräcklig.

– Det finns inte några sanktioner kopplade till karensnämndens beslut. Lagstiftaren har utgått från att tidigare statsråd kommer att rätta sig efter sådana beslut ändå, säger Ralf Järtelius. {{toplink}}

Forrige artikel Urvalet till högskolan ska granskas Urvalet till högskolan ska granskas Næste artikel SD: ”Hyser inget agg mot Allmänna arvsfonden” SD: ”Hyser inget agg mot Allmänna arvsfonden”