Bolund (MP) om budgetbråket: S prioriterar aldrig miljön i den ekonomiska politiken

S-regeringen planerar att halvera miljöbudgeten på tre år, enligt MP:s tolkning av vårbudgetpropositionen. Men enligt miljöminister Annika Strandhäll (S) är det en misstolkning. ”Det vi vet är det som står i tabellerna och att när Miljöpartiet är med prioriteras miljöbudgeten." säger Per Bolund (MP).

”Femdubbling av miljöbudgeten – eller halvering? Valet är ditt i september.” Så skriver Miljöpartiets språkrör Per Bolund på twitter och delar en grafik med en kurva som pekar brant uppåt den period som det gröna partiet är med i regeringen – och stupar brant nedåt från och med att partiet lämnade Rosenbad. Grafiken utgår från siffror från vårbudgetpropositionens tabeller och sträcker sig till år 2025.

Vad är det Miljöpartiet vill visa med grafen?

– Vi visar att under Miljöpartiets tid i regeringen har resurserna femdubblats, säger Per Bolund och räknar upp satsningar på bland annat elbilar, värdefull natur och grönare industri.

– Det är vårt sätt att bygga det gröna folkhemmet, fortsätter han.

Att grafen svänger nedåt med många miljarder beror på att tillfälliga satsningar löper ut – exempelvis klimatinvesteringar, skötsel av värdefull natur och industriklivet – och siffrorna bygger på den höstbudget som MP+S-regeringen lade i höstas. 

Grafen visar hur miljöbudgetens omfattning minskar dramatiskt från år 2022 till år 2025, från cirka 25 miljarder till 12 miljarder. Vad hade skillnaden varit om ni suttit kvar i regeringen?

– Miljö är ett av de mest polariserade politikområdena. Vi är ett parti som arbetar för att öka miljöbudgeten med varje ekonomisk proposition. De andra partierna, särskilt till höger, de skär ganska brutalt i miljösatsningarna.

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) har slagit tillbaka mot MP-kritiken och påpekat att prognosen såg likadan ut i höstas, det vill säga i Miljöpartiets och Socialdemokraternas gemensamma budget. ”Vilka satsningar vi vill göra framöver får vi återkomma till i en höstbudget om vi får vara med och styra landet.” sade klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) till Aktuell Hållbarhet.

Vad är det ni anser att Socialdemokraterna borde ha gjort redan nu i vårbudgeten?

– Vi hade gärna sett att de hade prioriterat klimatet i vårpropositionen. Att de hade varit konkreta om vad de vill framåt. Men det finns ingenting sådant där.

Vårbudgeten drar upp riktlinjerna för den ekonomiska politiken och nya satsningar hör hemma i statsbudgeten som presenteras på hösten. Menar MP att regeringen borde ha skrivit ut vilka satsningar den planerar?

– Regeringen hade kunnat visa hur de tänker prioritera och signalera nya satsningar. Det vi vet är det som står i tabellerna och att när Miljöpartiet är med prioriteras miljöbudgeten. Vi vet också att när Moderaterna och Sverigedemokraterna är med går det i motsatt riktning.

– Miljöbudgeten mer än halveras till år 2025, enligt vårbudgetpropositionen. S-regeringen skriver inte konkret vad man tänker göra för att ändra det. Det Socialdemokraterna har visat, i förhandlingar, är att de inte någonsin prioriterar miljön i den ekonomiska politiken.

Forrige artikel Överblick: Turkiet kan stoppa svenskt Nato-medlemskap och fossilfri diesel missgynnas Överblick: Turkiet kan stoppa svenskt Nato-medlemskap och fossilfri diesel missgynnas Næste artikel Hon är ny chef för Greenpeace Hon är ny chef för Greenpeace
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.