Hon är ny chef för Greenpeace

Erika Bjureby är ny tillförordnad Sverigechef för Greenpeace i Sverige. Hon kliver in för Isadora Wronski som ska arbeta med strategifrågor inom organisationen på nordisk nivå.

Erika Bjureby är ny tillförordnad Sverigechef för Greenpeace. Hon kommer närmast från organisationen Transport and Environment som arbetar med miljö- och transportfrågor inom EU, men har en bakgrund från Greenpeace där hon bland annat arbetat med urfolksrättigheter och som projektledare för globala skogsfrågor i både Norden och Sydostasien.

En av de viktigaste frågorna för Sveriges miljö- och klimatarbete är skogsfrågan, enligt Erika Bjureby som hoppas att henne expertis och erfarenhet på området ska komma väl till pass i arbetet för omställning till ett naturnära skogsbruk.

Vilka andra miljöfrågor kommer att vara prioriterade för Greenpeace fram till valet?

– Vi måste bort från falska lösningar som bioenergisatsningarna och drömmar om grön tillväxt. Arbetet för en rättvis klimatomställning som inte bygger på fler gruvor och fler kalhyggen kommer att fortsätta att vara viktiga under en längre tid. Energisystemet som ständigt kräver att vi extraherar och exploaterar behöver rejäla reformer och där kommer Greenpeace att fortsätta vara pådrivande.

FFF och Extinction Rebellion är exempel på två radikala miljöorganisationer som växt de senaste åren. Hur konkurrerar ni med varandra?

– Att miljörörelsen växt på senare år och att allt fler organiserar sig för att kräva den nödvändiga förändringen ser vi som välkommet.

Hur aktivistiska ska Greenpeace vara?

– Civil olydnad kommer att fortsätta att vara ett viktigt verktyg för förändring och för att stoppa miljöbrott.

Wronski ska arbeta nordiskt

Isadora Wronski, som har varit Sverigechef för Greenpeace sedan år 2019 blir senior strateg på nordisk nivå inom Greenpeace. 

– Varje ny kris är en möjlighet att katalysera mer djupgående systemförändringar, introducera långsiktigt hållbara lösningar för de utmaningar mänskligheten står inför. I min nya roll får jag möjlighet att arbeta både med den akuta krisen i Europa men också systemförändring i det större perspektivet, säger Isadora Wronski i ett pressmeddelande.

Forrige artikel Bolund (MP) om budgetbråket: S prioriterar aldrig miljön i den ekonomiska politiken Bolund (MP) om budgetbråket: S prioriterar aldrig miljön i den ekonomiska politiken Næste artikel Stor oro för trafficking av ukrainska flyktingar – ny rapport från Nod Stor oro för trafficking av ukrainska flyktingar – ny rapport från Nod
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.