Bostadsministern lovar enklare bygglov

Tryggare gator, mer ansvar från fastighetsägare och enklare bygglov för solceller. Det är några av de prioriteringar som den nya bostadsministern Andreas Carlson (KD) utlovar när han och den nya regeringen tar över ansvaret för bostadspolitiken. 

I tisdags presenterades Andreas Carlson (KD) som ny bostadsminister i Ulf Kristerssons (M) regering.

Att Carlson tar över ansvaret för bostadspolitiken när Sverige är på väg in i en lågkonjunktur kommer innebära en hel del utmaningar. Branschen oroas över ett befarat byggstopp och de effekter det kan ge hos bygg- och bostadsföretagen, inom fastighetsbranschen och i tillgången på bostäder.

I en intervju med Altinget är Carlson försiktig med att lova några konkreta åtgärder. Förutom på en punkt:

– En sak kan jag redan nu ge besked om. Det är att vi kommer att förenkla bygglov för solceller, det finns med i Tidöavtalet, då ser jag framför mig att vi även kommer att titta på andra bygglovsförenklingar.

Att förenkla bygglovsprocessen är något som Kristdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna varit överens om att prioritera. När och hur man kommer att gå vidare med frågan går Carlson dock inte in på i detalj. 

Tidöavtalet är inte heltäckande

Att bostadsfrågan inte nämnts i någon större utsträckning varken i Tidöavtalet, som Carlson pekas ut ha varit en av hjärnorna bakom, eller i regeringsförklaringen har kritiserats från flera håll. Men Andreas Carlson poängterar att det inte ska ses som att den frågan är mindre viktig än någon annan. 

– Tidöavtalet är inte heltäckande, gör inte anspråk på att vara heltäckande, och de ska inte ses som att saker som inte är lika omfattande där är nedprioriterade på något sätt, säger han. 

Utesluter inte förslag utan SD

Liberalernas bostadspolitiska talesperson Jakob Olofsgård sa tidigare i veckan till Altinget att bostadspolitiken är en fråga som Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna kommer att lägga fram förslag om och att Sverigedemokraterna inte kommer att finnas med i formandet den politiken.

I Tidöavtalet är det tydligt att regeringen och Sverigedemokraterna ska ha ett gemensamt budgetsamarbete. Men inte heller Andreas Carlson utesluter att man går fram med förslag utanför samarbetet med Sverigedemokraterna. 

– Vi har nu ett nära och bra samarbete med Sverigedemokraterna så de kommer att vara de första vi söker stöd hos för vår politik, men också brett i riksdagen för vi behöver breda och stora reformer för att fler ska kunna förverkliga sin bostadsdröm.

Kan ni tänka er att gå fram med förslag inom bostadspolitiken där SD inte håller med?

– Det återstår att se och jag ska inte föregå den typen av förslag. Vi hoppas givetvis få stöd för de förslag som vi har och att politiken går igenom.

Trygga gator

En prioriterad fråga i Tidöavtalet, där Sverigedemokraterna dock kan tänkas haft stort inflytande är frågan om boendesegregationen. 

– Där kommer vi att ta fram förslag som utgår från intentionen i avtalet som handlar om att trygga gator, bredda ägandet, se till att fler kan förverkliga sin bostadsdröm och minska trångboddheten. 

Ansvar från fastighetsägare 

I Tidöavtalet beskriver de fyra samarbetspartierna att de vill involvera fastighetsägare mer i arbetet med att skapa tryggare bostadsområden. De nämner bland annat så kallade Business Improvement Districts (BID), där det offentliga och fastighetsägare samarbetar för att utveckla bostadsområden och göra dem tryggare.

– Vi kommer att analysera det noga och ta fram förslag på hur vi kan få fler fastighetsägare att ta ansvar i utsatta områden. Det som är återkommande för att vända utvecklingen med den otrygghet vi ser i alltför många områden i Sverige är att fastighetsägare blir en del i att vända utvecklingen och också förebygga brotten. 

Innan valet var Kristdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna överens om att det utökade amorteringskravet skulle tas bort. Andreas Carlson är dock inte övertygad om att det ska göras i nuvarande ekonomiska läge. 

– Det är ju en fråga som alla våra fyra partier har sagt att vi vill göra. Samtidigt har det ju nu kommit varningssignaler mot att göra det så det kommer bli en fråga som regeringen kommer att behöva överväga, säger han. 

Kritik för bostadsbidrag

Andreas Carlson blev riksdagsledamot första gången 2010 och har länge varit en central person i Kristdemokraterna, senast som gruppledare i riksdagen och som partiets rättspolitiska talesperson. 

2019 blev han kritiserad för att ha plockat ut bostadsersättning för dubbelt boende, på upp emot 500 000 kronor, när han bodde med sin familj i Solna men var skriven på sin pappas gård i Mullsjö. 

Carlson sa då till Sveriges Radio att han tänkte fortsätta ta ut ersättningen eftersom det inte bröt mot några regler. Sedan oktober 2021 är han dock skriven i Solna. 

Forrige artikel Överblick: Två inre kabinett och ett farväl till den feministiska utrikespolitiken Överblick: Två inre kabinett och ett farväl till den feministiska utrikespolitiken Næste artikel EU-toppmöte kan pressa på för skarpare pristak på gasen EU-toppmöte kan pressa på för skarpare pristak på gasen
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.