EU-toppmöte kan pressa på för skarpare pristak på gasen

EU-kommissionens senaste åtgärder för att svara upp mot den ryska aggressionens påverkan på energimarknaden anses inte tillräckliga, enligt förhandsbuden inför EU-toppmötet. Ulf Kristersson åker dock ner till sitt första toppmöte med få röda linjer.

EU-kommissionens senaste paket av åtgärder ser inte ut att anses vara tillräckligt. I alla fall om man ser till utkastet till EU-toppmötesslutsatser som cirkulerar inför mötesstarten på torsdagen.

Där förespråkas nämligen i utkastet att det ska läggas fram ett förslag på ett faktiskt pristak på gas som används för elproduktion. Linjen som förespråkas av minst 15 medlemsländer, skulle i så fall inspireras av det spanska och portugisiska initiativet som redan är igång.

Bryssel fortsatt negativ

Men EU-kommissionen har hittills varit negativt inställd, och senast under tisdagen upprepades invändningarna – bland annat att det riskerar att driva på ökad användning och samtidigt också bli svårt att finansiera. Det är samtidigt högst oklart om det går att få till den enighet som krävs mellan medlemsländerna i Europeiska rådet.

På bordet hittills finns ett dock redan ett förslag till pristak, men då ett tillfälligt dynamiskt pristak för den gas som handlas på den europeiska börsen. Tanken att denna åtgärd – som kompletteras av också ett antal andra förslag – är bland annat att stilla spekulationerna på marknaden, men för flera medlemsländer anses inte åtgärden tillräcklig.

Inte översvallande positiv ton till budet på bordet

I den svenska EU-nämnden var aptiten inte heller översvallande positiv till EU-kommissionens förslag. Matilda Ernkrans (S) ställde sig frågande kring hur effektivt EU-kommissionens förslag är, och ville även höja ett varningens finger inför förslagen som diskuteras om att finansiera elprisstöd, oavsett vilken form, genom att ta del av regionalfondsmedel.

SD:s Martin Kinnunen pekade däremot varnande på förslaget som diskuteras om att sätta upp ett faktiskt pristak på gas som ska användas för produktion av el, då ”det kan få motsatt effekt” genom att leda till brist på gas för att just producera el.

Kristersson (M): Välkomnar förslagen

Nytillträdde statsministern Ulf Kristersson ansåg dock att EU-kommissionens initiativ var värda att ställa sig bakom fullt ut, och den linjen fick också stöd i nämnden när de möttes på onsdagen. Men han resonerade också kring att de andra förslagen som diskuteras är värda att se närmare på.

– Vi ser hoppfullt på detta, och ser flera bra förslag på bordet, även om alla bra förslag också har sina brister, svarade Kristersson, som samtidigt påpekade att det inte är självklart att alla konsekvenser som pekas ut faktiskt infaller:  

– Vet vi att pristak leder till minskad konsumtion eller kommer det att leda till en bristsituation?

Samtidigt konstaterades det i nämnden att det råder bred enighet om att inte heller elprisåtgärder ska finansieras via ökad EU-gemensam upplåning. Då det krävs enighet för att detta ska ske – begränsar den svenska linjen också handlingsmöjligheterna på bordet. Detta eftersom flera av åtgärderna, bland annat förslaget på ett faktiskt pristak för gas som används till elproduktion, också behöver få ett svar på vem som ska stå för marknadsprisnotan som överstiger pristaket.  

– Vi ska inte använda pengar som skulle gått till något annat, svarade Kristersson, med hänvisning till frågan om regionalstödsmedel ska frigöras för ändamålet.

Forrige artikel Fyra av fem Waldorfskolor brister: ”Kan finnas skäl” att se över lagen Fyra av fem Waldorfskolor brister: ”Kan finnas skäl” att se över lagen Næste artikel Hon får ansvar för vården i Stockholm Hon får ansvar för vården i Stockholm
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.