Hon får ansvar för vården i Stockholm

Efter 16 år tar S makten i huvudstaden. ”Vi ska sätta en ny riktning för sjukvården i regionen”, säger Talla Alkurdi (S), nyvalt hälso- och sjukvårdsregionråd.

Socialdemokraterna har de gångna veckorna suttit i förhandlingar med MP och C, som båda ingick i det förra styret i regionen, och tillträder nu med Vänsterpartiet som stödparti. 

Det blir socialdemokraten och tidigare ministern Aida Hadzialic (S) som tar över som finansregionråd efter Iréne Svenonius. Hon ska leda Stockholmsregionen tillsammans med bland andra trafikregionrådet Anton Fendert (MP), ett nyinrättat primärvårdsregionråd, Christine Lorne (C), och S-kollegan Talla Alkurdi.

Talla Alkurdi har varit ordförande för Socialdemokraternas studentförbund, ledamot i partistyrelsen och innan valet oppositionsregionråd i huvudstaden. Nu blir hon ansvarig för hälso- och sjukvården.

– Vi ska sätta en ny riktning för sjukvården i regionen och har tuffa utmaningar framför oss med strukturella problem som vi behöver ta oss an. Men vi kan inte vänta längre, det här är ett arbete som måste ske nu, säger hon till Altinget.

Tystnadskultur

Stockholm utmärker sig i den enkätundersökning som Läkarförbundet nyligen presenterat där 1 av 5 läkare i huvudstaden uppger att de inte vågar framföra kritik till ledningen. 

– Det är väldigt allvarligt. Vi måste göra upp med tystnadskulturen, säger det nya regionrådet.

I den politiska plattform som S, MP och C tagit fram för den kommande mandatperioden beskriver partierna sig vara eniga om vikten av ett inlyssnande ledarskap. De vill även se satsningar inom primärvården, och en plan för att utöka antalet vårdplatser. 

Partierna vill även se över vårdvalen ”särskilt då denna vård visar stora brister i ojämlik fördelning, sammanhållning för patienten och högst kostnadsutveckling”. Totalt 38 vårdval har införts inom specialistsjukvården, och regionen toppar listan på flest i landet. 

– Vi måste titta på hur situationen ser ut inom de olika vårdområdena. När det kommer till akutsjukhusen handlar det om vad som behöver göras här och nu för att se till att vi inte tappar ännu mer personal och att ytterligare vårdplatser därmed behöver stänga, säger Alkurdi.

Talla Alkurdi tror även att en reformeringen av vårdvalen kan minska regionens kostnader, vilket kan bli nödvändigt inför vad som väntas bli ett svårare ekonomiskt läge för flera regioner, samtidigt som det nya styret också har presenterat många, och stora, insatser inom hälso- och sjukvården och kollektivtrafiken. Dit kan också räknas Vänsterpartiets 44 punkter som är en förutsättning för partiets stöd.

Överskott

De senaste åren har Region Stockholm presenterat stora ekonomiska överskott, på 5,8 respektive 1,8 miljarder kronor 2020 och 2021. Mycket till följd av statsbidragen under pandemin.

Kommer man se liknande överskott i regionen framöver? 

– Jag har svårt att bedöma det. Vi går in i ett tufft ekonomiskt läge, säger Talla Alkurdi (S).

– Moderaterna har fått styra i sexton år under goda ekonomiska förutsättningar. Trots det har väntetiderna på akuten växt, vi klarar inte av kompetensförsörjningen av specialister, har Sveriges mest fragmentiserade vård och är kanske den region som har kommit längst bort ifrån hälso- och sjukvårdslagens paragraf om behovsstyrd vård, säger hon och fortsätter:

– I Sveriges rikaste region kan vi plötsligt stå med vårdområden där det är akut brist på specialister. Det är också en viktig del för att vårdcentralerna ska få bra förutsättningar. I dag skickar de många remisser som studsar tillbaka.

Minska de vita fläckarna

Förväntningarna är höga på det nya styret. Men vilken förändring kan man förvänta sig på fyra år?

– Som stockholmare kommer man kunna se en ökad tillgänglighet och kontinuitet på vårdcentralerna. Vårdpersonalen på akutsjukhusen kommer få bättre förutsättningar att ta hand om svårt sjuka patienter, och därmed kan vi korta köerna på akuten. Sen ska de stora vita fläckarna som vi har i vår region bli allt mindre, säger Talla Alkurdi (S) och syftar på den ojämlika fördelning av vård som i dag finns i huvudstaden.

Forrige artikel EU-toppmöte kan pressa på för skarpare pristak på gasen EU-toppmöte kan pressa på för skarpare pristak på gasen Næste artikel Överblick: Kristersson måste prioritera och SD blir riksbanksordförande Överblick: Kristersson måste prioritera och SD blir riksbanksordförande
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.