Överblick: Kristersson måste prioritera och SD blir riksbanksordförande

Tunga ekonomer ifrågasätter hur Kristersson ska få ihop satsningar i Tidöavtalet. SD-ledamot och ex-minister tar ordförandeposterna i riksbanksfullmäktige. MSB skickar totalförsvarsinformation till landets 16-åringar.

I Dagens Nyheter uttalar sig flera experter om de vårdsatsningar som nämns i Tidöavtalet. Enligt Finanspolitiska rådets ordförande Lars Heikensten kommer regeringen tvingas till att prioritera.

– Det kommer inte att finnas utrymme att göra allt som nämns i avtalet. Man måste välja helt enkelt, säger Heikensten till DN.

Lars Calmfors, professor emeritus i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, tycker att det är svårt att säga hur man ska få ihop det.

– Det är sammantaget krävande förändringar: löften om skattesänkningar och omedelbara stödinsatser till hushållen, samtidigt med stora reformer inom vård och omsorg och en utbyggnad av försvaret. Det är svårt att se hur man ska få ihop det här.

Sverigedemokrat ny riksbanksordförande

För första gången tar SD över ordförandeklubban i riksbanksfullmäktige, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Det är tanken, att det är jag som ska bli riksbanksfullmäktiges ordförande, säger Bo Broman till SvD.

Tidigare infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) väntas bli vice ordförande. Besluten fattas på fredag.

Karlsbro (L) kvar i partigruppen

Eftersom Liberalerna har satt sig i en regering som är beroende av Sverigedemokraterna såg Liberalerna och Europaparlamentarikern Karin Karlsbro ut att hänga löst inför gårdagens möte i partigruppen Renew Europe.

Efter mötet stod det klart att Karlsbro får sitta kvar.

– Det finns ett stort förtroende för mig i gruppen, som jag är väldigt tacksam för, säger hon till Expressen.

Stor MSB-kampanj om totalförsvaret

Över 120 000 personer, som redan har fyllt eller ska fylla 16 år i år, har fått ett brev från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), med information om krisberedskap och civilt försvar.

Totalförsvarsplikten gäller de som är mellan 16 och 70 år.

– Skulle det bli höjd beredskap eller krig i Sverige – då ska alla vara med. Och då behöver vi nå ut till de som är yngre, som kanske inte vet vad som förväntas eller vad man kan göra, säger MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka till SVT Halland.

Forrige artikel Hon får ansvar för vården i Stockholm Hon får ansvar för vården i Stockholm Næste artikel GD-stol ledig – han lämnar myndigheten efter mindre än ett år GD-stol ledig – han lämnar myndigheten efter mindre än ett år
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.