Bostadspriserna ner i januari – men Stockholm sticker ut

Priserna på bostadsrätter och villor fortsatte att sjunka under januari. Men i Stockholm gick utvecklingen i motsatt riktning. Det visar mätningarna från Svensk Mäklarstatistik. 

Totalt sjönk priserna på både bostadsrätter och villor med 1 procent i landet under januari. Störst är prisnedgången i Göteborg med omnejd där nedgången på bostadsrätter ligger på 2 procent sedan i december och 14 procent sedan januari förra året.

För villor är nedgången jämfört med december liknande över hela landet, men sett till de senaste 12 månaderna är nedgången även för dem störst i Göteborgsområdet; ned 15 procent. 

Ökade priser i Stockholm

Centrala Stockholm sticker dock ut – här ökade priserna på bostadsrätter under januari med 1 procent. Att priserna i centrala Stockholm går emot strömmen menar Jonas Rosén, vd Mäklarsamfundet, delvis handlar om att januari vanligtvis är en stark försäljningsmånad. Men han tror också att det är en effekt av att inflationen börjar mattas av i USA och i euroområdet. 

– Ser vi samma utveckling i Sverige kommer ränteläget att stabiliseras, och då kan vi räkna med en piggare bostadsmarknad med tryggare köpare som agerar snabbare, säger Jonas Rosén i ett pressmeddelande. 

Få objekt till salu

Samtidigt fortsätter antalet försäljningar i landet att vara lågt vilket också påverkar prisbilden. I januari såldes totalt 6800 bostadsrätter och 2600 villor. Det är 27, respektive 14 procent färre försäljningar än samma period 2022. 

Medelpriset per kvadratmeter för en bostadsrätt ligger nu på 41 572 kronor i riket medan medelpriset på en villa ligger på drygt 3,7 miljoner kronor. 

{{toplink}}

Forrige artikel Sis kritisk till utredningsförslag: “Vi kan den här gruppen bäst“ Sis kritisk till utredningsförslag: “Vi kan den här gruppen bäst“ Næste artikel Nytt förslag till EU-förbud kan minska PFAS-utsläppen med 95 procent Nytt förslag till EU-förbud kan minska PFAS-utsläppen med 95 procent
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.