Boverket vill se utredning om enklare byggprocesser

På Boverket pågår en översyn av byggreglerna för att förenkla byggandet. Men Boverkets ställföreträdande generaldirektör Yvonne Svensson tror också att Plan- och bygglagen behöver ses över om regeringen ska uppnå målet att få till snabbare processer. Hon efterfrågar en utredning. 

Regeringen vill förenkla reglerna för byggande och få till snabbare bygglovsprocesser. Bostadsminister Andreas Carlson (KD) säger att han både kan tänka sig en översyn av bullerregler och regler om tillgänglighet, men att han vill att man tittar brett på hela processen. 

– Det handlar om att ta bort en del av detaljkraven och titta på funktionskrav. Vi kommer att återkomma med reformer som förenklar byggprocessen i varje led, säger han till DN.

Snabbare med avskalade regler

På Boverket pågår redan ett arbete sedan 2019 med att se över bygg- och konstruktionsreglerna för att får till enklare byggregler som leder till mer innovativa lösningar, billigare byggkostnader och även snabbare byggprocesser. 

– Ja, så ser vi på det, att de enklare reglerna ska göra processen snabbare. Och då pratar vi framförallt om de stora byggherrarnas processer, säger Boverkets ställföreträdande generaldirektör och rättschef Yvonne Svensson, till Altinget. 

Inom ramen för projektet ”Möjligheternas byggregler” skalar man av delarna i Boverkets byggregler som är rekommendationer så att reglerna endast innehåller funktionskrav och bindande föreskrifter. De nya förenklade byggreglerna ska träda i kraft under 2024. 

– Vi brukar ha en övergångsperiod med gamla regler på ett till två år. Så jag tro att man skulle kunna se en effekt 2027, säger Yvonne Svensson. 

Men för att regeringen ska uppnå sitt mål att få till snabbare processer för byggande tror Yvonne Svensson att man också behöver se över Plan- och bygglagen (PBL). Hon efterfrågar en utredning som ser över byggprocesserna i sin helhet. 

– Antingen att Boverket får ett uppdrag, eller att det blir en utredning. Det finns just nu en utredning som pågår som tittar på konstruktionsregler. Men jag tror att det behöver vara ett bredare scoop för att kunna fånga in den bredare byggprocessen, säger hon. 

Den 1 augusti i år trädde nya regler om byggprojekteringsföretag i kraft. Där är tanken att större byggföretag ska kunna använda projekteringsföretag som bedömer om bygget uppfyller de krav som ställs. Vilket innebär att kommunerna behöver göra mindre i det inledande skedet av byggprocessen.

– Det tror vi också kommer snabba på processerna. Men där ligger bollen just nu hos oss på Boverket som ska ta fram certifieringskraven för de här företagen. Det jobbar vi på med så snabbt det går. Jag skulle tro att det finns möjlighet för företag att certifiera sig som byggprojekteringsföretag i slutet på nästa år. 

Vid en översyn av PBL kan de här företagen komma att kunna spela en roll för ytterligare effektivisering, menar Yvonne Svensson. 

– Man skulle kunna snegla på de här byggprojekteringsföretagen och om de skulle kunna få ett utökat ansvarsområde så småningom. Men det är ju en lagfråga och något som behöver utredas. 

När Boverkets nya regler träder i kraft innebär de enligt Yvonne Svensson att staten tar ett steg tillbaka och en del av ansvaret förs över till branschen. 

 – Vi har tidigare rekommenderat lösningar och det kommer vi inte att göra längre. Byggbranschen är en av de branscher som varit mest statligt reglerad och nu går vi över till det som liknar andra branscher. Men kravnivåerna kommer vara samma, byggnader måste fortfarande vara skyddade mot brand och uppfylla tillgänglighetskrav. Det är bara att staten inte går in och säger hur man ska göra för att uppfylla kraven, säger Yvonne Svensson. 

Även det kommer innebära behov av att titta närmre på PBL för att inte riskera att själva byggprocessen inte är synkad med de nya reglerna. 

– Där behöver vi se till att de små byggherrarna tas om hand och se till att de får vägledning. Man kanske till exempel ska titta på att ha olika processer beroende på om det är en professionell byggherre eller om det är en privatperson som ska bygga.

Digitalisera processen

Yvonne Svensson tror också att digitaliseringen hos kommunerna kommer att bli avgörande för att ytterligare effektivisering.  

– Att man har digital hantering från början till slut i byggprocessen och inte behöver skicka papper fram och tillbaka, det tror vi också kan snabba på processen.

Forrige artikel Greenpeace Finland: Den finska regeringen bryter mot sin egen klimatlag Greenpeace Finland: Den finska regeringen bryter mot sin egen klimatlag Næste artikel Hallå där Peter Strang, professor i palliativ medicin vid Karolinska institutet Hallå där Peter Strang, professor i palliativ medicin vid Karolinska institutet
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.