Branschen tveksam till von der Leyens idé om momsfria vapen

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har luftat idén om att stryka momsen på försvarsmateriel inom unionen. Men från de svenska försvarsföretagen hörs inget jubel. ”Den här typen av reglering kan få väldigt olika effekt i olika länder.” säger Robert Limmergård vid Säkerhets- och försvarsföretagen till Altinget.

När Ursula von der Leyen i förra veckan höll sitt årliga tal om läget i unionen lyfte hon idén om att stärka europeisk försvarsindustri, och därigenom även EU:s försvarsförmåga, genom momsfria vapen. Eller med andra ord att försvarsmateriel som är tillverkat inom EU ska kunna säljas utan moms mellan medlemsländerna.

Idén fick ett varierat mottagande bland de svenska parlamentarikerna.

– Förslaget om momsfrihet är positivt. Att ha en stark inhemsk försvarsindustri är viktigt för att kunna ha en stärkt oberoende försvarsförmåga, sade Sara Skyttedal (KD).

Vänsterpartiets Malin Björk var allt annat än entusiastisk. 

– Vi ska börja subventionera krigsindustrin genom att sänka momsen för europeiska kanoner och vapen. Jag tycker att det är ett sånt bottennapp, sade hon.

Försvarsföretagen avvaktar

Från branschorganisationen för de svenska tillverkarna av försvarsmateriel hörs inget spontant jubel. Det är inte så enkelt som att borttagen moms är något som självklart är bra för branschen, förklarar Robert Limmergård, generalsekreterare vid Säkerhets- och försvarsföretagen, Soff.

– I den här branschen är ingenting enkelt. Den här typen av reglering kan få väldigt olika effekt i olika länder, säger han till Altinget.

Momsfrågan har varit uppe i olika EU-sammanhang, enligt Limmergård, men han har inte tidigare upplevt att den varit prioriterad. Tunga EU-länder som Italien, Spanien, Tyskland och Frankrike har sannolikt drivit på, tror han.

– Jag har inte sett det så skarpt uttryckt tidigare.

Olika regelverk i olika länder

Det som komplicerar frågan är bland annat att synen på och regleringen kring vad som är försvarsmateriel och försvarsverksamhet skiljer sig åt mycket i de olika medlemsländerna. Vissa länder har en mycket bred definition, andra en långt smalare.

– Man kan till och med fråga sig om mat till soldater kan anses vara försvarsmateriel? säger Robert Limmergård.

Från Soff:s sida skulle man hellre se att EU-kommissionen prioriterade att gå fram med andra instrument för att skapa tydligare konkurrensförhållanden, inte minst genom att se över upphandlingsregelverken, enligt Limmergård.

 

Forrige artikel Hallengren: ”Civilsamhällets arbete med psykisk ohälsa ska inte dirigeras av staten” Hallengren: ”Civilsamhällets arbete med psykisk ohälsa ska inte dirigeras av staten” Næste artikel Riksrevisionen granskar stödet till idrott och kultur Riksrevisionen granskar stödet till idrott och kultur
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.