Riksrevisionen granskar stödet till idrott och kultur

Riksrevisionen ska granska om pandemistödet till kulturen och idrotten har utformats och betalats ut på ett effektivt sätt.

Pandemistöden utformades på kort tid, under hårt opinionstryck och utifrån begränsad information. Därför vill Riksrevisionen se hur resultatet blev. Projektledare är Gunnar Myrberg, revisionsdirektör på Riksrevisionen.

Varför granskar ni inte det bredare civilsamhället?

– Det får år inte bli så brett att vi inte fångar komplexiteten i det vi väljer att granska. Man behöver en balans mellan bredd och djup. Vi uppfattar det som att idrotten och kulturen träffades av pandemin på ett ganska likartat sätt, så därför blir det här en bra avgränsning, säger Gunnar Myrberg till Altinget.

Få sökande

Branschorganisationerna Famna, Giva Sverige och Forum – idéburna organisationer med social inriktning, skickade i mars 2021 in en skrivelse till finansdepartementet med sina iakttagelser och rekommendationer angående pandemistöd till civilsamhällets organisationer. Då uppgav 76 procent av Famnas och Giva Sveriges medlemmar att de inte ens hade ansökt om omställningsstöd, eftersom de inte uppfyllde de krav som ställs. 

– Jag läste den skrivelsen så vi är väl medvetna om diskussionen. Men vi vill ha fokus. Redan detta blir en bred granskning i och med att det rör sig om sex utbetalande organisationer, säger Gunnar Myrberg.

– Inom idrotten är det Riksidrottsförbundet som sköter utbetalningarna. Men på kulturområdet har vi Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Svenska filminstitutet, Författarfonden och Sametinget. Där uppstår en komplexitet. Hur mycket pengar går via vilken kanal? Och hur hanterar myndigheterna informationsinsatser så att både individer och organisationer vet var de ska vända sig för att söka? Det är några av frågorna vi vill ha svar på, säger Gunnar Myrberg.

Tidsperioden som ska undersökas är från mars 2020 till december 2021. Resultatet ska presenteras i april 2022.

Forrige artikel Branschen tveksam till von der Leyens idé om momsfria vapen Branschen tveksam till von der Leyens idé om momsfria vapen Næste artikel Överblick: V föreslår ”Lex Tim” och ungas straffrabatt kan slopas Överblick: V föreslår ”Lex Tim” och ungas straffrabatt kan slopas
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.