Budget: Sverige in på Natos topp-10-lista

Ökningarna av försvarsanslagen nästa år gör att Sverige klarar Natos uppsatta mål att medlemmarna ska lägga minst motsvarande två procent av BNP på försvaret. I en jämförelse med övriga länder skulle Sverige ta sig in på plats åtta. I höstens budget föreslås också tillskott till det civila försvaret i form av förstärkningar till MSB och 100 miljoner kronor till upprustning av skyddsrum. 

Sverige har än så länge inte kommit över tröskeln till Nato. Men försvarsutgifterna för nästa år kommer att ligga i nivå med försvarsalliansens uppsatta mål på minst två procent av BNP. Det meddelade försvarsminister Pål Jonson (M) i ett budgetutspel, flankerad av försvarspolitiker från de övriga Tidöpartierna, redan för drygt en vecka sedan.

– Det är en historisk ökning av försvarsbudgeten, sade Sven-Olof Sällström (SD), vice ordförande i försvarsutskottet, vid pressträffen.

Den totala ökningen, jämfört mer årets försvarsanslag inom utgiftsområde sex, är 27 miljarder kronor.

Att klara gränsen på två procent redan år 2024 innebär att Sverige är en trovärdig partner för Nato, enligt Sällström. Det innebär till och med att Sverige kliver in på Natos topp-10-lista, i alla fall jämfört med medlemmarnas försvarsutgifter för år 2022, enligt Natos senaste årsrapport.

De tre länderna som lägger allra mest, i procent av BNP, är Grekland, USA och Litauen (se faktaruta). Sverige skulle med en nivå på försvarsutgifterna på exakt två procent av BNP placera sig på en sjundeplats, efter Lettland och före Kroatien.

Satsningar på civilt försvar

Utgifterna för det civila försvaret ingår inte i det som Nato räknar in, utan enbart det militära försvaret. Men när regeringen på onsdagsmorgonen lade fram budgetpropositionen så presenterades även satsningar på civilt försvar. Regeringen lägger ett tillskott på 40 miljoner kronor till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som får i uppdrag att stärka den kommunala räddningstjänsten.

Tanken med tillskottet är att det både ska användas av MSB för att stötta kommunerna med planering av beredskap under kris och krig, men pengarna ska också fördelas av MSB till den kommunala verksamheten. 

Utöver detta lägger regeringen också ett tillskott till MSB på 100 miljoner kronor med start 2024 för fortsatt upprustning och modernisering av Sveriges bestånd av skyddsrum.

Forrige artikel Svantesson: ”Läget kräver stora resurser” Svantesson: ”Läget kräver stora resurser” Næste artikel SKR: Välfärdspersonalen kommer få färre kolleger SKR: Välfärdspersonalen kommer få färre kolleger
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.