Busch ville byta partisekreterare redan före polisanmälan

Det var inte polisanmälan som avgjorde Johan Ingerös öde. Ebba Busch säger att hon redan i januari hade landat i att han inte var lämplig som partisekreterare.

Nyligen slutade Johan Ingerö plötsligt som partisekreterare för Kristdemokraterna, efter att partikollegan Sara Skyttedal polisanmält honom. Men nu säger partiledaren Ebba Busch att det inte var anledningen till att Ingerö fick gå. Det styrde tidpunkten men hon hade börjat fundera i de banorna redan i december och landat i beslutet i januari.

– Det har inte funkat. Det är tungt att dra en sådan slutsats, säger hon vid en träff med riksdagsjournalister.

Haltande

När Ingerö utsågs var tanken att han skulle fungera som ”en tydlig extern röst som alltid skulle kunna prata för partiet” och samtidigt ta hand om partiorganisationen. Det förstnämnda ska ha varit Ingerös ”usp” (unique selling point reds.anm.). Men ingen av delarna har fungerat, enligt Busch.

– Den starka usp:en han var rekryterad för fungerade inte och det organisatoriska var haltande, säger hon.

För efterträdaren som ska presenteras senast vid ”KD-dagarna” i mitten av april ska fokus därför ligga på partiorganisationen och inte den externa kommunikationen.

– Nästa partisekreterare kommer ha organisationsbygget som det primära. Det behovet har klarnat, säger Busch.

Kritik mot Skyttedal

Samtidigt har bland annat Expressen skrivit om att gnistan som tände brasan var när EU-parlamentarikern Sara Skyttedal skulle delta i 30 minuter och prata om sin syn på narkotikapolitiken, trots Ingerös försök att stoppa hennes medverkan.

Busch är fortsatt kritisk mot att Skyttedal valt att driva frågan om narkotika ”stick i stäv med partiets linje” och att hon har använt narkotika för eget bruk. Busch anser att förtroendet är skadat men vill inte kommentera huruvida Skyttedal, som själv vill fortsätta, kommer stå på listan för partiet i nästa val till Europaparlamentet.

– Partiets medlemmar ska ge sina synpunkter i provvalet. Sen ska en nomineringskommitté säga sitt. Det arbetet ska ta vid under våren och pågå under kommande månader, säger Busch.

Det har inte heller varit aktuellt att peta henne för att hon själv erkänt narkotikabruk. Däremot blir det så om hon skulle fortsätta att göra det.

– Man kan inte företräda partiet som förtroendevald och bruka narkotika, säger Busch.

{{toplink}}

Forrige artikel Klimatministern om stämningen mot staten: Delar oron Klimatministern om stämningen mot staten: Delar oron Næste artikel Pippi ska ta plats i SKR Pippi ska ta plats i SKR
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.