Klimatministern om stämningen mot staten: Delar oron

Ett hundratal unga, däribland klimataktivisten Greta Thunberg, stämmer staten för att inte ha gjort tillräckligt för att förhindra klimatförändringarna. Nu ger tingsrätten grönt ljus.

Nacka tingsrätt, där stämningen tas upp, anser att det finns skäl att utfärda stämning i målet varpå det nu tas vidare. Ett unikt fall i Sverige, men liknande rättsprocesser har satts i gång i bland annat Tyskland och Finland.

– Det känns jättespännande såklart. Det känns som att vårt hårda jobb har gett frukt, säger Agnes Hjortsberg, presskontakt för ungdomsrörelsen Aurora, till SVT.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) säger till kanalen att hon inte vill kommentera rättsprocessen.

– Jag delar Aurora-medlemmarnas oro för klimatet. Därför arbetar regeringen med en effektiv och ambitiös klimat- och miljöpolitik som kan möta utmaningen vi står inför. Sveriges klimatmål ligger fast och vi ska ha nettonollutsläpp 2045, säger hon.

Staten har tre månader på sig att svara på stämningen.

{{toplink}}

Forrige artikel Energimyndighetens spåkula: Stort elbehov och ett myller av osäkerheter Energimyndighetens spåkula: Stort elbehov och ett myller av osäkerheter Næste artikel Busch ville byta partisekreterare redan före polisanmälan Busch ville byta partisekreterare redan före polisanmälan
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.