C-kritiken: Regeringens fokus på cancelkultur ”högerpopulistisk agenda”

Centerpartiet riktar skarp kritik mot regeringens styrning av universiteten. ”Mats Persson är på jakt efter woke- och cancelkultur när det i själva verket är den politiska styrningen som brister”, säger Anders Ådahl (C), utbildningspolitisk talesperson. 

Mer än varannan forskare anser att den akademiska friheten är hotad och var åttonde forskare har bytt fokus för sin forskning eftersom den kan upplevas som kontroversiell. Det visar en ny rapport från Universitetskanslerämbetet (UKÄ). 

– Resultaten visar att det är svårt att främja och värna den akademiska friheten. Det ligger till exempel i akademins hjärta att kollegor ska granska och kritisera varandras forskning. Samtidigt ska det akademiska samtalet vara fritt och öppet där lärare, forskare, doktorander och studenter bemöter varandras argument i sak och det är inte alltid så lätt, säger projektledare Caroline Tovatt.

”Jakt efter cancelkultur”

Samtidigt visar rapporten att färre än 1 procent av de tillfrågade forskarna anser att cancelkultur är ett problem. I stället uppger forskarna att de stora hoten mot den akademiska friheten är politisk styrning och politisk påverkan, samt forskningsfinansiering. 

– Vi har ett forskningsfinansieringssystem som låser in forskarna. Man blir styrd. Det finns en politisk styrning som drar bort från nyfikenhetsforskning och in i behovsmotiverad forskning, det vill säga det är någon annan än forskaren som bestämmer vad som är viktigt, säger Anders Ådahl (C), utbildningspolitisk talesperson, till Altinget.

Han fortsätter:  

– Det är därför jag reagerar så otroligt starkt på utbildningsministerns fokus i de här frågorna. Mats Persson är på jakt efter woke- och cancelkultur när det i själva verket är den politiska styrningen som brister. Någonstans undrar man om fokuset på woke och cancel är någon form av högerpopulistisk agenda.

Missar statlig styrning

Anders Ådahl anser att uppdraget till UKÄ haft fel fokus och att rapporten därför inte ger hela bilden av akademisk frihet vid svenska lärosäten.

– I uppdraget som UKÄ fick saknades halva frågeställningen, det som handlar om den institutionella akademiska friheten, hur fria akademierna är från staten. I uppdraget är det fullt fokus på den individuella friheten, säger Ådahl till Altinget.  

– En stor del av de problem vi har i svensk forskning handlar om i vilken mån vi är akademiskt fria. Och då vill man ju få hela bilden. 
 
I internationella studier ligger Sverige bra till när det kommer till den individuella friheten, men sämre på den institutionella friheten, menar Anders Ådahl.

– Dessutom hade det varit ännu mer nyttigt för regeringen att se hur stark kopplingen är eller hur ofria vi är institutionellt.  

”Missar poängen”

Utbildningsminister Mats Persson (L) kommenterar kritiken skriftligt. 

”Anders Ådahl har helt missat poängen. Det är förvånande att Centerpartiet har bytt fot även i denna fråga och inte längre kan kritisera identitetspolitik.”

Han fortsätter:

”Sen är Ådahls uttalanden direkt felaktiga. Rapporten tittar såväl på de inre som yttre hoten. Men det som är unikt med denna rapport, och som inte tidigare har studerats, är akademins inre liv utifran den enskilde forskaren. Att så många som var åttonde forskare känt sig så utmanad att de som en konsekvens bytt fokus för sin forskning är allvarligt, och särskilt att rapporten visar att många upplever att akademin har lågt i tak och att det leder till självcensur. Det borde bekymra Anders Ådahl lika mycket som det bekymrar mig.”

Forrige artikel Skogsstyrelsen förbereder för nedskärningar Skogsstyrelsen förbereder för nedskärningar Næste artikel Färre kommuner har brist på bostäder: ”Men nu ser vi en brytpunkt” Färre kommuner har brist på bostäder: ”Men nu ser vi en brytpunkt”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.