Skogsstyrelsen förbereder för nedskärningar

Skogsstyrelsen saknar 30–35 miljoner kronor inför nästa år. Generaldirektör Herman Sundqvist säger att han inte har något annat val än att minska antalet anställda på myndigheten.

Skogsstyrelsens förvaltningsanslag har minskat med cirka 15 procent under de senaste tre åren. Detta i kombination med hög inflation, tidsbegränsade projekt som upphör samt det generella statliga sparbetinget har generaldirektör Herman Sundqvist nu beslutat att myndigheten ska förbereda för att minska antalet anställda.

– Gemensamt på myndigheten har vi arbetat hårt och bra med besparingar under flera år. Utan det arbetet hade läget varit ännu sämre. Men nu räcker inte de åtgärderna längre och jag har inget annat val än att inleda en process där vi anpassar vår verksamhet efter de ekonomiska ramar som vi i dag känner till, säger generaldirektör Herman Sundqvist i ett pressmeddelande.

Motsvarar 100 anställda

Något beslut om övertalighet eller varsel finns inte ännu, betonar myndigheten i pressmeddelandet. Men behovet av besparingar motsvarar en neddragning med knappt 100 anställda ”med hänsyn taget till uppsägningstider som har en fördröjande effekt på genomslaget i ekonomin”.

Skogsstyrelsen har i dag nästan 800 anställda.

Myndigheten har tidigare larmat om att myndigheten har svårt att klara sitt uppdrag, både på grund av strama anslag och på grund av rättsutvecklingen, och tvingas till hårda prioriteringar.

I sitt senaste budgetunderlag varnade Skogsstyrelsen för konsekvenserna om inte regeringen skjuter till extra medel för att hantera EU:s avskogningsförordning.

– Om vi inte får resurser att införa och tillämpa den nya EU-förordningen som det krävs av oss kan Sverige hamna i EU-domstolen. Det kan också påverka förtroendet negativt för svenskt skogsbruk. Därför är ett resurstillskott nödvändigt, sade då generaldirektör Herman Sundqvist.

{{toplink}}

Forrige artikel Nordisk skepsis kring att dela hälsodata Nordisk skepsis kring att dela hälsodata Næste artikel C-kritiken: Regeringens fokus på cancelkultur ”högerpopulistisk agenda” C-kritiken: Regeringens fokus på cancelkultur ”högerpopulistisk agenda”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.